Doradca Smaku IX: Ośmiornica z potrawką z ziemniaków i pomidorów, odc. 14

odc. 14 Doradca Smaku

Doradca Smaku IX: Ośmiornica z potrawką z ziemniaków i pomidorów, odc. 14

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Ośmiornica, potrawka z ziemniaków, pomidorów i kaparów – takie danie, inspirowane kuchnią słonecznej Hiszpanii proponuje w 14. odcinku Doradcy Smaku chef Robert Sowa.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ugotowana ośmiornica

    0.6 kilogram
  • olej

    4 łyżki
  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula

    1 sztuka
  • ziemniaki ugotowane

    4 sztuki
  • pomidor malinowy bez skóry

    1 sztuka
  • kapary Smak z zalewą

    1 łyżka
  • natka pietruszki

    1 pęczek

Do smaku:

  • przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat

  • papryka mielona wędzona

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na patelni na oleju smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojone w plastry ząbki czosnku, przekrojone na pół ugotowane w łupinach ziemniaki, doprawiamy do smaku przyprawą do ziemniaków, kolejno dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora, doprawiając solą i pieprzem, a następnie kapary z odrobiną zalewy oraz posiekany pęczek natki pietruszki. Na drugiej rozgrzanej patelni z olejem smażymy ugotowane macki ośmiornicy po 2-3 minuty z każdej ze stron i doprawiamy je wędzona papryką.

Warzywa przekładamy na półmisek, a na nich układamy ośmiornicę i posypujemy natką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat