Przepis i sposób przygotowania na: Rurki z kremem.
2. Metalowe foremki do pieczenia rurek za pomocą pędzelkiem posmarujemy olejem, ale tylko za pierwszym razem. Schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy na prostokąt, następnie kroimy paseczki o 2-3 cm szerokości. Paseczkami ciasta owijamy foremki. Układamy na blasze ( bez papieru ) i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
3. Krem: jajko, żółtka i połowę cukru ucieramy na puszystą masę, dodajemy 1 szklankę mleka i mąkę, dokładnie miksujemy. Resztę mleka gotujemy z cukrami waniliowymi i pozostałym cukrem. Zmiksowane jajka wlewamy na gorące mleko przez gęste sitko, żeby nie było grudek. Gotujemy do zgęstnienia kremu cały czas mieszając. Uważamy, żeby krem się nie przypalił.
4. Gorącym kremem nadziewamy upieczone rurki.
5. Gotowe rurki oprószyć cukrem pudrem i odstawić do zastygnięcia kremu.