Rurki z kremem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • śmietana 12%

    1 szklanka
  • margaryna

    250 g
  • sól

    szczypta

Krem budyniowy

  • mleko

    0,5 l
  • cukier

    3 łyżki
  • żółtka

    2 szt
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • margaryna

    200 g

Dodatkowo

  • jajko

    1 szt
  • cukier

    1/2 szklanki
  • olej

    1/3 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rurki z kremem foto
Na stolnice wsypujemy 3 szklanki mąki, dodajemy szczyptę soli. Następnie dodajemy margarynę, którą siekamy na drobne kawałeczki. Na margarynę wlewamy śmietanę i zagniatamy ciasto.
Krok 2 - Rurki z kremem foto
Gotowe ciasto kładziemy na talerz i przykrywamy folią. Wstawiamy je do zamrażarki na 20 min.
Krok 3 - Rurki z kremem foto
Schodzone ciasto wyciągamy z zamrażarki, bierzemy część ciasta i wałkujemy. Rozwałkowane ciastko kroimy w paseczki o szerokości około 1,5 cm. Foremki smarujemy olejem i nawijamy ciasto zaczynając od wąskiej strony.
Krok 4 - Rurki z kremem foto
Zawinięte rurki przekładamy na blaszkę wyścieloną papierem do piecznia. Jajko rozbełtujemy i smarujemy rurki. Po wierzchu posypujemy cukrem.
Krok 5 - Rurki z kremem foto
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200' około 15 min- na złoty kolor. Ostudzone rurki ściągamy z foremek.
Krok 6 - Rurki z kremem foto
Budyń:
Żółtka miksujemy z cukrem dolewamy 3/4 szklanki mleka i dalej miksujemy. Na koniec dodajemy obie mąki miksujemy chwilę i wlewamy do 1 i 1/3 szklanki gotującego mleka. Energicznie mieszamy tak, żeby nie powstały grudki. Gotowy budyń pozostawiamy do ostygnięcia.
Krok 7 - Rurki z kremem foto
Do miski wrzucamy margarynę i miksujemy ją na gładką masę. Następnie dodajemy małymi porcjami ostudzony budyń. Miksujemy na jednolitą masę.
Krok 8 - Rurki z kremem foto
Rurki nadziewamy kremem, najlepiej szprycą. Nadziane rurki odstawiamy na parę godzin do schłodzenia masy.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Seba 09.02.2015 08:59
bardzo dobre
misia53 03.02.2015 21:24
Mniamuśne rureczki, chcę jedną....
joanna43 03.02.2015 20:08
uwielbiam , super
Zdzisław 03.02.2015 14:00
takie słodkości bardzo lubię
Janina 03.02.2015 12:28
Świetne ciasteczka;)
Wacław 03.02.2015 10:22
ja tez takie lubię !
Ola1984 03.02.2015 09:13
Też w weekend piekłam rurki :) Uwielbiam je :)
Maridka19 03.02.2015 08:32
Oj lubimy takie przepisy :)
Krzysztof15 03.02.2015 06:42
bardzo lubie
erym 03.02.2015 00:09
super sprawa!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat