Rurki półfrancuskie z kremem budyniowym

Rurki półfrancuskie z kremem budyniowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    500 g
  • masło

    250- g
  • śmietana kwaśna

    250 ml
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • białka

    1 szt
  • cukier

    do obtoczenia

Krem budyniowy

  • mleko

    0,5 l
  • budyń waniliowy

    1 szt
  • cukier

    4 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
  • żółtka

    4 szt
  • mąka pszenna

    1 łyżeczka
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżeczka
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • masło

    200 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rurki półfrancuskie z kremem budyniowym foto
Mąkę przesypać na stolnicę dodać cukier waniliowy, zimne masło pokrojone w kostkę, śmietanę i zagnieść ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość około 3-4 mm i długości około 40 cm. Pokroić na paski o szerokości około 2 cm.
Krok 2 - Rurki półfrancuskie z kremem budyniowym foto
Paskami ciasta owinąć foremki na rurek, posmarować białkiem i obtoczyć w cukrze. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 3 - Rurki półfrancuskie z kremem budyniowym foto
Piec w 190 stopniach około 25 minut do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu zdjąć foremki i studzić na metalowej kratce.
Krok 4 - Rurki półfrancuskie z kremem budyniowym foto
Krem budyniowy:w szklance mleka zmiksować żółtka, budyń i obydwie mąki. Resztę mleka zagotować z cukrami, wlać zmiksowane mleko i mieszając, zagotować. Budyń nakryć folią spożywczą by nie powstał kożuch i ostudzić. Masło utrzeć do białości. Dodawać porcjami zimny budyń i ucierać. Gotowym kremem za pomocą worka cukierniczego i metalowej szprycy napełnić rurki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (29)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

anulka69

08.03.2017 08:54
ale pyszota, aż cieknie ślina

Klausia

11.03.2016 17:30
wyglądają idealnie :)

IwonaKa

03.10.2015 23:46
muszą być pyszne

Malgorzata549

29.06.2015 11:06
pyszności zwłaszcza do kawki

ttrytka

21.06.2015 22:51
wart wypróbowania

Róża1

09.06.2015 10:24
moje ulubione rureczki :-) , jak malowane :-).

Magdalena Rysińska

16.02.2015 07:46
Gdzie można zaopatrzyć się w takie formy na rurki?

fotoviderek

11.02.2015 07:53
Pyszności :)

Andzia1977

09.02.2015 21:10
Jakie one są super, aż mi ślinka poleciała

KasiaK90

21.01.2015 09:53
pyszne rurki z kremem

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat