Rurki Malinowe

Rurki Malinowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    150 gram
  • masło

    50 gram
  • homogenizowany serek naturalny

    50 gram
  • jaja

    1 szt
  • sól

    1 szczypta
  • cukier puder

    1 łyżka
  • skórka z cytryny

    1/2 łyżeczki
  • sok z cytryny

    1/2 łyżki
  • Krem:

  • śmietana kremówka

    36% 200 ml
  • homogenizowany serek naturalny

    200 ml
  • cukier puder

    1/2 szklanki
  • skrobia ziemniaczana

    1 łyżeczka
  • maliny

    1,5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy zimne masło i siekamy i mieszamy nożem, jak najkrócej uzyskując konsystencje bułki tartej. Dodajemy resztę składników i delikatnie zagniatamy do uzyskania jednolitego błyszczącego ciasta. Formujemy w spłaszczony krążek i zawijamy w folie spożywczą po czym wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.
W głębokiej misce śmietankę mieszamy z serkiem, i ubijamy mikserem przez około 5 minut następnie stopniowo dodajemy cukier ze śnieżką i ubijamy na gęsta masę. Dodajemy maliny, zostawiając kilka sztuk do dekoracji, całość delikatnie chwile miksujemy aż krem zrobi się różowy. Wstawiamy do lodówki.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, blaszki do rurek smarujemy masłem. Można tez pomiędzy ciasto i formę użyć papieru do pieczenia.
Wyciągamy ciasto i rozwałkowujemy na placek o długości około 30 na 30 cm i grubości 3mm. Tniemy ciasto w paski o szerokości 3 cm i długości 30, każdy pasek nawijamy na blaszaną formę zaczynając od cieńszego końca. Przy zawijaniu ciasto musi odrobinę zachodzić na siebie, i nie dochodzić do samego końca bo będzie nam trudno wyjąc formę.

Zawinięte rurki wkładamy na blasze do nagrzanego piekarnika na około 15 minut aż ładnie się zrumienią. Po tym czasie wyjmujemy je i uwalniamy z foremek zanim do końca zastygną, i zostawiamy do przestygnięcia. Krem malinowy przekładamy do rękawa cukierniczego, strzykawy , lub po prostu woreczka foliowego ze ściętym rogiem, do każdej rurki wyciskamy porcje uważając by krem dotarł do samego końca, przyozdabiamy malinami i posypujemy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

staropolanka5

15.07.2016 15:01
Trochę dużo tego cukru pudru do kremu

Klausia

11.03.2016 17:29
zdjęcie - rewelacja :)

iziona

20.08.2013 08:56
Wygladają bajecznie :)

Kolorowa

19.08.2013 16:25
ładne zdjęcie

Magula

19.08.2013 13:01
Rewelacja, ja uwielbiam takie rurki, a Twoje wyglądają obłędnie!!

Katarina

19.08.2013 12:50
Wyglądają fantastycznie

eMMe

19.08.2013 12:47
Wyglądają cudnie:)

Megg

19.08.2013 12:20
rewelacyjne rurki :-)

adelajda

19.08.2013 12:12
smakołyki !!!

V_kuchareczka

19.08.2013 12:06
przepysznie wyglądają

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat