Rurki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1/2 kg
  • margaryna

    2 kostki
  • kwaśna śmietana

    1 szklanka
  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • mleko

    1/2 l
  • cukier waniliowy

    1/2 torebki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • cukier

    2/3 szklanki
  • jajko

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pół kilograma mąki, jedną margarynę, śmietanę i żółtko połączyć ze sobą w tej kolejności. Włożyć do lodówki na godzinę. Potem rozwałkować. Ciąć na paski i owijać wokół wcześniej przygotowanych rurek. Wstawić do piekarnika i piec aż uzyskają złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika przygotować masę. Masa: Zagotować większą część mleka. Mniejszą część mleka wymieszać z cukrem waniliowym, mąką ziemniaczaną, cukrem, jajkiem i łyżka mąki. Rozetrzeć mikserem margarynę dodawać po trochu do masy. Wkładać do dziur rurek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
angelika14 23.05.2012 15:18
jaka smaczna
tomek18 23.02.2012 10:44
uwielbiam
jola1512 06.07.2011 14:51
super
Krzysztof42 03.11.2010 15:48
fajnie jest zjeść rurki
Krzysztof42 03.11.2010 15:48
fajnie jest zjeść rurki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat