Rurki

Rurki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1/2 kg
  • margaryna

    2 kostki
  • kwaśna śmietana

    1 szklanka
  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • mleko

    1/2 l
  • cukier waniliowy

    1/2 torebki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • cukier

    2/3 szklanki
  • jajko

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Rurki

Pół kilograma mąki, jedną margarynę, śmietanę i żółtko połączyć ze sobą w tej kolejności. Włożyć do lodówki na godzinę. Potem rozwałkować. Ciąć na paski i owijać wokół wcześniej przygotowanych rurek. Wstawić do piekarnika i piec aż uzyskają złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika przygotować masę. Masa: Zagotować większą część mleka. Mniejszą część mleka wymieszać z cukrem waniliowym, mąką ziemniaczaną, cukrem, jajkiem i łyżka mąki. Rozetrzeć mikserem margarynę dodawać po trochu do masy. Wkładać do dziur rurek.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
angelika14 23.05.2012 15:18
jaka smaczna
tomek18 23.02.2012 10:44
uwielbiam
jola1512 06.07.2011 14:51
super
Krzysztof42 03.11.2010 15:48
fajnie jest zjeść rurki
Krzysztof42 03.11.2010 15:48
fajnie jest zjeść rurki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat