Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rumowe śliwki w czekoladzie

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki suszone 40 szt
rum 1 szklanka
czekolada gorzka 100 g
śmietana kremowa 30% lub 36% 100 g
miód 12 g
masło 12 g
rum 5 ml
czekolada gorzka 100 g
czekolada mleczna 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Rumowe śliwki w czekoladzie

Śliwki moczymy całą noc w rumie. Ganache: do garnka wlewamy śmietanę i miód, podgrzewamy, a gdy zacznie się gotować zalewamy posiekaną czekoladę (100g) i zostawiamy na ok. 2 min. Po tym czasie mieszamy aż masa będzie gładka. Znów zostawiamy ją na kilka minut, dodajemy masło i rum (po śliwkach), mieszamy. Jeśli masa jest zbyt płynna to odstaw ją na 15 min.
Śliwki osusz na papierowym ręczniku. Używając widelca zanurz każdą w ganache, by masa dokładnie je pokryła. Gdy spadnie nadmiar czekolady, odkładaj śliwki na pergamin.
Czekoladę (200g)do wykończenia rozpuść w kąpieli wodnej i maczaj w niej dokładnie każdą śliwkę. Znów odkładaj je na pergamin by stężały (najlepiej całą noc). Po tym czasie przełóż do papilotek. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kulinarna Ja 30.11.2013 17:39
polecam na święta :)
galo90 28.11.2013 22:41
super przepis!
Smaczna_B 01.10.2013 18:54
zjadło by się!
MagdaXXX 14.08.2013 20:37
bardzo apetyczne
IwonaKa 16.05.2013 00:07
ale mam ochotę na te śliweczki,wspaniałe
Stenka 31.01.2013 08:16
pyszne
Kasia35 29.12.2012 17:33
pychotka
Patrycja25 29.12.2012 17:04
pycha
Danost 29.12.2012 16:42
napewno pyszne
Kuchareczka2 29.12.2012 16:28
super
Kuchareczka2 29.12.2012 16:28
super
Monika111 29.12.2012 16:22
ale fajne! :)
Konczi 29.12.2012 16:20
cudnie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak