Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rudolfy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 180 g
cukier puder 300 g
mąka pszenna 350 g
jajko 2
ekstrakt z wanilii 2 łyżeczki
sól
wiśnie kandyzowane 100 g
pisaki czekoladowe 1 tubka

Przepis i sposób przygotowania na: Rudolfy

Zimne masło należy posiekać i połączyć z przesianą mąką, przesianym cukrem pudrem (200g!). Dodać 1 całe jajko i 1 żółtko, szczyptę soli i ekstrakt waniliowy. Wyrobić z ciasta gładką kulę. Ciasto schłodzić w lodówce przez minimum 30 min.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni.

Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować. Wykrawać kółka za pomocą dużej szklanki. Kółka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i piec przez ok. 10-15 minut, aż się zrumienią. Ciastka ostudzić.

W tym czasie przygotować nosy dla Rudolfów: wiśnie kandyzowane przekroić na pół. Z pozostałego białka i cukru pudru przyrządzić lukier. Za pomocą lukru przyklejać wiśnie do ostudzonych ciastek.

Czekoladowym pisakiem namalować oczy i rogi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malinka18 12.09.2012 15:26
świetne na święta!!!
Adamorek 12.09.2012 14:39
super ciasteczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak