Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Różyczki z jabłka i ciasta francuskiego

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 szt
masło lub margaryna 50 g
cukier 1/2 szklanki
cynamon Prymat 2 łyzeczki
jabłka 4-6 sz
cukier puder 1/2 szklanki do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Różyczki z jabłka i ciasta francuskiego

Kroki postępowania

1
Wyjąć ciasto z opakowania jeśli, jest zimne z lodówki należy chwilę odczekać przed rozwinięciem aby ciasto się nie połamało .
Krok 1 - Różyczki z jabłka i ciasta francuskiego foto
2
Pokroić ciasto na paski o długości 6-8 cm. Na skraju z jednego z boków po długości posmarować częściowo w odstępach takie kupki masłem lub margaryną .
Krok 2 - Różyczki z jabłka i ciasta francuskiego foto
3
Jabłka umyć i pokroić na ćwiartki , wyjąć pestki i pokroić na cieniutkie plasterki . Można nie obierać jak kto woli .Ułożyć plasterki jabłka w tym miejscu gdzie smarowaliśmy masłem jeden obok drugiego tak aby zachodziły na siebie .
Krok 3 - Różyczki z jabłka i ciasta francuskiego foto
4
Posypać jabłka cukrem i cynamonem . Ciasto które wystawało zawijamy do góry na jabłka lekko dociskamy .
Krok 4 - Różyczki z jabłka i ciasta francuskiego foto
5
Zwijamy w rulonik na kształt różyczki .
Krok 5 - Różyczki z jabłka i ciasta francuskiego foto
6
Wkładamy do foremek na muffinki wyłożonych papilotami .
Krok 6 - Różyczki z jabłka i ciasta francuskiego foto
7
Wkładamy do piekarnika i pieczemy na złoty kolor w 200 stopniach . Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem .
Krok 7 - Różyczki z jabłka i ciasta francuskiego foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 31.03.2017 17:06
z chęcią bym się poczęstowała ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak