Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Różyczki drożdżowe

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zaczyn na różyczki drożdżowe

mleko 1/2 szklanki
drożdże świeże 50 g
ksylitol 2 łyżeczki
mąka pszenna 3 łyżki

Składniki na ciasto

mąka pszenna 500 g
jajko 2 szt
margaryna 125 g
ksylitol 3/4 szklanki
mleko 1/2 szklanki

Dodatkowo

jajko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Różyczki drożdżowe

Kroki postępowania

1
Wykonanie rozczynu:

do szklanki wlewamy mleko ( podgrzewamy mleko w mikrofali tak będzie szybciej).

Dodajemy rozkruszone drożdże .

Wsypujemy cukier , mieszamy do rozpuszczenia.

Dodajemy mąkę , mieszamy ( powstaje zawiesina) zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
Krok 1 - Różyczki drożdżowe foto
2
Wykonanie ciasta:

Do misy wsypujemy mąkę , dodajemy wyrośnięty rozczyn .

Dodajemy ksylitol jaja i rozpuszczoną margarynę.

Wyrabiamy ciasto ( włączam robota i miksuje końcówka hak do połączenia składników ).

Ciasto jest klejące mocno , więc dodaje mąkę 100 g i teraz jest takie jakie ma być :)

Zostawiam do wyrośnięcia na godzinę przykryte ściereczką .

Krok 2 - Różyczki drożdżowe foto
3
Po godzinie ciasto dziele na 4 części.


Krok 3 - Różyczki drożdżowe foto
4
Każdą część wałkuje.
Krok 4 - Różyczki drożdżowe foto
5
Miseczką wyciskam kółka ( średnica miseczki 12 cm ).

Krok 5 - Różyczki drożdżowe foto
6
Na środek kładę farsz
Krok 6 - Różyczki drożdżowe foto
7
Każde koło nacinam

Na środku kółka nakładam łyżeczką nadzienie jabłkowe, tworzę różyczkę .

Krok 7 - Różyczki drożdżowe foto
8
Wkładam do okrągłej formy jedno obok drugiego .

Smaruje rozbełtanym jajem i piekę 35 minut w 170 stopniach ( ciasto szybko ciemnieje wiec jak zauważę to nakrywam folia aluminiową ) .
Krok 8 - Różyczki drożdżowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak