Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Różowe kopytka z boczkiem

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 600 g
buraki ćwikłowe 1 szt
mąka 1 i 1/3 szkl
jajko 1 szt
boczek surowy 200 g
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Różowe kopytka z boczkiem

Kroki postępowania

1
Buraka gotuję do miękkości we wodzie. Obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Ziemniaki obieram, gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzam i przeciskam przez praskę.
Krok 1 - Różowe kopytka z boczkiem foto
2
Ziemniaki oraz startego buraka przekładam na stopnicę. Dodaję mąkę oraz jajko. Zagniatam ciasto.
Krok 2 - Różowe kopytka z boczkiem foto
3
Z ciasta formuję wałeczki, które następnie kroję na ukos. Kopytka wrzucam na gotującą się, osoloną wodę. Gotuję 5 minut od momentu wypłynięcia. Odcedzam i wykładam na talerz.
Krok 3 - Różowe kopytka z boczkiem foto
4
Boczek kroję w cienkie paski. Podsmażam na rumiano. Boczkiem okraszam kopytka na talerzu.
Krok 4 - Różowe kopytka z boczkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 28.02.2016 08:32
ciekawy pomysł
gusia1000 28.02.2016 00:07
Fajne jedzenie.
JulkaTomeczek 27.02.2016 23:31
Bardzo fajne kluseczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak