Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Różowa Basieńka

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

budyń śmietankowy 2 opakowania
kisiel wiśniowy 2 opakowania
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jajko 6 sztuk
cukier puder do dekoracji
cukier kryształ 8 łyżek
sok z cytryny do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Różowa Basieńka

Kroki postępowania

1
Na początku oddzielamy żółtka od białek. Żółtka wkładamy do osobnej miski i ubijamy. Podczas ubijania dodajemy cukier i wszystko ucieramy do konsystencji kremu, aż cukier ulegnie całkowitemu rozpuszczeniu.
Krok 1 - Różowa Basieńka foto
2
Następnie należy przesiać przez sitko budynie, kisiel x2 , i proszek do pieczenia. Dalej ucierając mikserem dodawać po łyżce sypkich składników. Wszystko dokładnie razem wymieszać. W drugiej misce należy utrzeć białka ze szczyptą soli do konsystencji piany. Przy pomocy łyżki delikatnie wymieszać z powstałą masą i dodać odrobinę soku z cytryny.
Krok 2 - Różowa Basieńka foto
3
Powstałą masę przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blachy. Włożyć do piekarnika na ok 20 minut przy temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić, podawać posypane cukrem pudrem :)
SMACZNEGO.
Krok 3 - Różowa Basieńka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

treonina 28.01.2014 18:45
świetne do kawy
olkaaa 15.06.2013 10:14
zapowiada się smakowicie
Ewelina38 15.05.2013 10:18
świetna nazwa... a ciasto pierwsza klasa: szybkie i smaczne :)
Dorota59 12.05.2013 13:18
fajne do kawki
sara1 07.05.2013 14:26
ciekawe i apetyczne ciasto
ONY_za_kare 06.05.2013 23:47
pyszny deser
Bernadeta1 04.05.2013 00:03
ciekawy przepis
cooleczka 02.05.2013 12:01
brzmi ciekawie
Renata9 02.05.2013 11:59
super przepisik na ciasto
paulina2157 02.05.2013 10:51
zamiast mąki użyłaś kisielu i budyniu sprytnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak