Przepis i sposób przygotowania na: Rozkoszne ciasto z ananasem
Kroki postępowania
4 jajka
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt: Białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie dosypujemy połowę cukru i dalej miksujemy. Żóltka miksujemy na puch razem z pozostałym cukrem i dodajemy do piany z białek. Na koniec dosypujemy mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia idelikatnie mieszamy łyżką - pieczemy przez 30-35 minut w temp 180*
Ciasto makowe:
3/4 szklanki maku
1 szklanka cukru
10 dag wiórek kokosowych
6 białek
Ciasto makowe: Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy cukier . Następnie wsypujemy mak zmieszaną z wiórkami i mieszamy łyżką - pieczemy 35-40 minut w temp 170*.
Masa: Do garnka wbijamy żóltka, wsypujemy mąkę, cukier,, budyń - stopniowo dolewamy mleko, mieszamy by nie było grudek i gotujemy gęsty budyń. Zimny miksujemy z miękkim masłem.