Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rożki bakaliowe

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 30 dkg
cukier 13 dkg
masło 20 dkg
jajko 1 szt
cukier waniliowy 1 szt
sól 1 szczypta
orzechy włoskie 10 dkg
rodzynki 13 dkg
wiórki czekoladowe 10 dkg
białko 1 szt
cukier puder
orzechy laskowe 10 mielone

Przepis i sposób przygotowania na: Rożki bakaliowe

Wyrobić: mąkę, orzechy laskowe, cukier, cukier waniliowy, sól, jajko, zimny tłuszcz, na jednolitą masę. Odstawić na 1/2h do lodówki.
Zmieszać orzechy włoskie, rodzynki i wiórki czekoladowe.
Rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm i wycinać koła o średnicy ok 6 cm, posmarować białkiem. Na połowę każdego krążka położyć łyżeczką nadzienie i przykryć drugą połową krążka. Piec ok 15 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200*C. Kiedy wystygną posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 01.04.2014 10:42
na pewno są smaczne :-)
norweska20 25.02.2014 08:19
smaczne ciasteczka
Bernadeta1 02.02.2014 00:16
na pewno bardzo smaczne
probofka 17.01.2014 11:26
smakowitości
dodi 17.01.2014 09:00
bardzo fajne
Magula 17.01.2014 08:11
fajne ciasteczka, myśle że smaczne
gusia1000 17.01.2014 00:15
Warto takie robić.
SmacznaPyza 16.01.2014 23:55
myślę, że smakowałyby mi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak