Róże karnawałowe

Róże karnawałowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Róże

  • mąka pszenna

    300 gram
  • żółtko jajek

    4 sztuka
  • cukier

    1 1/2 łyżka
  • cukier waniliowy

    1/2 łyżka
  • śmietana 18 proc

    150 mililitr
  • spirytus

    1 łyżka
  • sól

    1 szczypta

Dodatkowo

  • konfitura wiśniowa

    4 łyżka
  • olej do smażenia

    1 litr
  • cukier puder

    3 łyżka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Róże karnawałowe

Mąkę przesiać. Dodać cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wymieszać. Dodać żółtka, spirytus oraz śmietanę. Zarobić gładkie ciasto. Rozwałkować na prostokąt i złożyć na pół. Czynność powtórzyć trzykrotnie. Następnie tłuc ciasto wałkiem do czasu, aż na powierzchni pojawią się małe bąbelki. Ciasto podzielić na pół i rozwałkować bardzo cienko. Za pomocą szklanki, literatki i kieliszka wykrawać po 3 koła różnej wielkości na jedną różę. Krążki ciasta ponacinać w kilku miejscach od brzegów, ale nie całkowicie do środka. Składać krążki od największego do najmniejszego. Zlepić mocno dociskając środek róży. Gotowe róże smażyć w oleju nagrzanym do temp. ok. 180 stopni, z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu róże odsączyć na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem i udekorować wiśnią z konfitury.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Ela15 23.07.2015 13:58
bardzo ładne
Kasiaaa 17.05.2015 15:38
Ale śliczne :)
Małgorzata Pin 25.04.2015 20:32
Super są te różyczki.
Internetowa Kuchnia 25.04.2015 19:35
fajne różyczki ;)
Ada-Gaba 25.04.2015 17:51
wspaniałe różyczki
Ola1young 25.04.2015 16:57
bardzo apetyczne :)
Zdzisław 25.04.2015 15:55
takie słodkości to dla mnie smakołyk
ben-ka 25.04.2015 13:33
Smakowite, do kawy idealne.
Aleksandra/Olcia 25.04.2015 13:33
poproszę 2 do kawki
RenataZ-et 25.04.2015 13:01
ślicznie wyszły :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat