Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ziemniaki gotowane w mundurkach
5-6 dużych -
cebula biała
1 duza -
jajko
2 duże -
olej
-
masło klarowane
-
Kucharek
do smaku -
kozieradka mielona
do smaku -
sól alpejska
do smaku -
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat
1 łyżka -
mąka pełnoziarnista
2 łyżki -
cukinia
2 średnie -
Czarnuszka nasiona Prymat
do smaku
Przepis i sposób przygotowania Rösti z cukinią
Na niewielkiej ilości oleju udusić lekko cukinię (bez przypraw) i ostudzić.
Ziemniaki ugotować poprzedniego dnia, ostudzić, obrać i utrzeć na największych oczkach tarki.
Cebulę utrzeć na tej samej tarce, posolić i podsmażyć na małej ilości oleju - lekko zrumienić.
Starte ziemniaki połączyć z cebulą oraz cukinią - wbić jajka, dodać przyprawy i mąkę - wszystko ostrożnie połączyć.
Na patelni rozgrzać olej i kłaść łyżką niewielkie porcje masy ziemniaczano-cukiniowej, smażyć na rumiano.
Placuszki odkładać na ogrzany talerz i każdorazowo nakrywać miską, aby nie ostygły zbyt szybko.
Kiedy wszystkie placuszki są usmażone, na patelnię włożyć masło, stopić je na niewielkim ogniu i smażyć krótko placuszki z obu stron, aby nabrały maślanego smaku.
Podawać z gęstą wiejską śmietaną lub twarożkiem.
Komentarze (2)