Rösti z cukinią

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki gotowane w mundurkach

    5-6 dużych
  • cebula biała

    1 duza
  • jajko

    2 duże
  • olej

  • masło klarowane

  • Kucharek

    do smaku
  • kozieradka mielona

    do smaku
  • sól alpejska

    do smaku
  • Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat

    1 łyżka
  • mąka pełnoziarnista

    2 łyżki
  • cukinia

    2 średnie
  • Czarnuszka nasiona Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukinię umyć, osuszyć i zetrzeć na duże wióry.
Na niewielkiej ilości oleju udusić lekko cukinię (bez przypraw) i ostudzić.
Ziemniaki ugotować poprzedniego dnia, ostudzić, obrać i utrzeć na największych oczkach tarki.
Cebulę utrzeć na tej samej tarce, posolić i podsmażyć na małej ilości oleju - lekko zrumienić.
Starte ziemniaki połączyć z cebulą oraz cukinią - wbić jajka, dodać przyprawy i mąkę - wszystko ostrożnie połączyć.

Na patelni rozgrzać olej i kłaść łyżką niewielkie porcje masy ziemniaczano-cukiniowej, smażyć na rumiano.
Placuszki odkładać na ogrzany talerz i każdorazowo nakrywać miską, aby nie ostygły zbyt szybko.

Kiedy wszystkie placuszki są usmażone, na patelnię włożyć masło, stopić je na niewielkim ogniu i smażyć krótko placuszki z obu stron, aby nabrały maślanego smaku.

Podawać z gęstą wiejską śmietaną lub twarożkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
krokodyl 17.08.2012 14:37
fajne :)
V_kuchareczka 17.08.2012 09:06
ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat