Rosół z halibuta z lanymi kluskami

Rosół z halibuta z lanymi kluskami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wywar rybny

    4-5 szklanka
  • biała część pora

    7 cm
  • marchew

    1 duża
  • pietruszka

    1 średnia
  • limonka

    1 szt
  • jajka

    2 szt
  • mąka pszenna

  • pietruszka suszona

  • pieprz

  • sól

  • chili

  • tymianek

  • rozmaryn

  • roszponka

  • masło klarowane

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pietruszkę i marchew obieramy, myjemy, kroimy wraz z białą częścią pora w cienkie słupki o długości około 3 cm. Podsmażamy na rozgrzanym maśle przez 2-3 minuty, dodajemy do wywaru rybnego. Gotujemy do czasu aż warzywa będą miękkie. Limonkę dokładnie myjemy, osuszamy, ścieramy skórkę na drobnych oczkach. Zupę doprawiamy skórką i sokiem z limonki. Filet z halibuta kroimy na kawałki o grubości około 3 cm, panierujemy z jednej strony w tymianku zmieszanym z rozmarynem, pieprzem, solą i chili. Smażymy od strony panierki na patelni wyłożonej papierem Saga do gotowania i smażenia. Jajka mieszamy z dwoma łyżkami wody, dodajemy tyle mąki, aby powstało nam gęste ciasto. Doprawiamy roztartą w dłoniach pietruszką oraz odrobiną soli i pieprzu. Ciasto wlewamy na gotującą wodę przez cienki lejek lub bezpośrednio z łyżki. Gotujemy 30-60 sekund, odcedzamy. Rosół podajemy z lanymi kluskami i halibutem na niezbyt głębokich talerzach. Dekorujemy liśćmi roszponki i odrobiną skórki z limonki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Beata23

02.05.2014 09:39
ciekawe połączenie

rjustysia

31.08.2012 16:13
Nie miałam jeszcze okazji próbować zupy rybnej :) a ta wygląda pięknie

Janek

20.08.2012 15:43
pyszny:)

Mysiunia

31.07.2012 16:23
takie dietetyczny i zdrowy ten rosołek :) a jak pięknie podany!

BernadettaP

11.06.2012 07:06
Dobre :), ale tą nazwą posługują się znani kucharze, więc mam nadzieję, że jakoś odeprę zamach na nazwę :)

pacpaw

10.06.2012 23:04
uważaj, bo Ci ktoś napisze, że rosół może być tylko z mięsa ;o)

reniatka

04.06.2012 09:37
wyśmienite

Monika111

03.06.2012 20:42
fajne danie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat