Przepis i sposób przygotowania na: Rosół na żołądkach z czosnkiem niedzwiedzim
Rosół na żołądkach z czosnkiem niedźwiedzim to moja propozycja na świąteczny obiad. Pamiętajcie, że żołądki drobiowe muszą się długo gotować, aby były miękkie. Aby uzyskać klarowny rosół nie zapominajcie o regularnym usuwaniu szumowin.
Po ugotowaniu rosół z żołądków jest aromatyczny, klarowny i ... każdy prosi o dokładkę.
Do garnka dodajemy dobrze oczyszczone, umyte żołądki zalewamy wodą i zagotowujemy.
Następnie dodajemy udko z kurczaka oraz liść laurowy i ziele angielskie, doprawiamy solą.
Całość gotujemy około 30 minut.
Dodajemy obrane opłukane warzywa. Gotujemy do miękkości warzyw, zdejmując wytworzone szumowiny podczas gotowania, doprawiając przyprawą uniwersalną oraz pieprzem.
Na około 10 minut przed końcem gotowania dodajemy obrany i przekrojony ząbek czosnku, a także dodajemy czosnek niedźwiedzi.
Makaron gotujemy według opisu na opakowaniu, przepłukujemy zimną wodą, odsączamy na sicie.
Na talerz nakładamy ugotowany osączony makaron, wykładamy po parę żołądków.
Zalewamy rosołem.