Rosół drobiowo-wołowy

Rosół drobiowo-wołowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak

    1 mała szt.
  • wołowina

    500 g
  • marchewka

    3 szt.
  • pietruszka

    1 szt.
  • seler

    kawałek
  • por

    kawałek
  • natka selera

    1 gałązka
  • lubczyk

    1 gałązka
  • kapusta

    1 liść
  • cebula

    1 szt.
  • ziele angielskie

    6-8 szt.
  • listki laurowe Prymat

    3 szt.
  • sól

    do smaku
  • natka pietruszki

    do posypania
  • pieprz czarny ziarnisty

    6 szt.
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso myjemy, wkładamy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą - około 3 litrów.
Stawiamy na gaz i doprowadzamy do zagotowania, zbieramy łyżką cedzakową zbierającą się szumowinę.
Cebulę obieramy i opalamy nad ogniem.
Zmniejszamy ogień i dodajemy umyte i obrane jarzyny, opaloną cebulę, liść kapusty, lubczyk, pora i nać selera oraz ziele angielskie, pieprz ziarnisty i listki laurowe i gotujemy około 3 godzin na bardzo wolnym ogniu, uważając by nie doprowadzić do wrzenia, bo rosół nie będzie klarowny.
Wołowinę gotujemy dłużej, a kurczaka wyjmujemy wcześniej, by się nie rozgotował i się nie rozpadł, bo bulion zmętnieje.
Na samym końcu gotowania doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy z makaronem lub lanymi kluseczkami i posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!

Moja rada:
Mięso z rosołu możecie wykorzystać do przygotowania pierogów z mięsem, knedli z mięsem, pyzów z mięsem, krokietów, pasztecików czy ruloników naleśnikowych z farszem po chińsku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

molanka

05.05.2014 13:57
Wygląda smakowicie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat