Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
kurczak
1 mała szt. -
wołowina
500 g -
marchewka
3 szt. -
pietruszka
1 szt. -
seler
kawałek -
por
kawałek -
natka selera
1 gałązka -
lubczyk
1 gałązka -
kapusta
1 liść -
cebula
1 szt. -
ziele angielskie
6-8 szt. -
Liść laurowy suszony Prymat
3 szt. -
sól
do smaku -
natka pietruszki
do posypania -
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
6 szt. -
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sposób przygotowania
Stawiamy na gaz i doprowadzamy do zagotowania, zbieramy łyżką cedzakową zbierającą się szumowinę.
Cebulę obieramy i opalamy nad ogniem.
Zmniejszamy ogień i dodajemy umyte i obrane jarzyny, opaloną cebulę, liść kapusty, lubczyk, pora i nać selera oraz ziele angielskie, pieprz ziarnisty i listki laurowe i gotujemy około 3 godzin na bardzo wolnym ogniu, uważając by nie doprowadzić do wrzenia, bo rosół nie będzie klarowny.
Wołowinę gotujemy dłużej, a kurczaka wyjmujemy wcześniej, by się nie rozgotował i się nie rozpadł, bo bulion zmętnieje.
Na samym końcu gotowania doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy z makaronem lub lanymi kluseczkami i posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Moja rada:
Mięso z rosołu możecie wykorzystać do przygotowania pierogów z mięsem, knedli z mięsem, pyzów z mięsem, krokietów, pasztecików czy ruloników naleśnikowych z farszem po chińsku.
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się