Gotowanie w duchu "zerowaste często wykorzystuje znane od lat i praktykowane przez nasze mamy i babcie triki kulinarne. Jednym z najpopularniejszych jest wykorzystanie niedzielnego rosołu przez kolejne dni tygodnia jako bazę pod inne zupy.
Ugotowany bulion z mięsem najpierw studzimy, następnie dzielimy pomiędzy 3 litrowe słoiki i szczelnie zamykamy. Tak poporcjowany bulion przechowujemy w lodówce.
W ten sposób uzyskujemy na każdy dzień świeży bulion na bazie którego możemy skomponować fantastyczna zupę, a mięso każdego dnia przygotować na różne sposoby.
Podpowiemy jeszcze, że włoszczyznę z rosołu możemy wykorzystać do stworzenia przepysznej sałatki warzywnej, która urozmaici nasze śniadanie, kolację czy też będzie dodatkiem do dania głównego.
To jednak nie wszystko bo warzywa z rosołu to również doskonała baza pod warzywny pasztet. Wystarczy dodać do nich ulubione przyprawy oraz składnik zagęszczający jak np. ryż, ciecierzycę, fasolę lub płatki owsiane.
Z warzyw z rosołu można również zrobić pyszną pastę kanapkową.