Rosół domowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • skrzydełek kurczaka

    5
  • porcja rosołowa

    1
  • marchewki

    4
  • korzeń pietruszki

  • małego selera

    0,5
  • por

  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    7 kulek
  • ziela angielskiego

    3 kulki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2
  • cebula

  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do garnka wlać 3 litry wody, włączyć gaz, wrzucić pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i opieczoną nad gazem cebulę. Następnie umyć i obrać warzywa: marchewki, pietruszkę, seler i por, pokroić na mniejsze kawałki i dorzucić do garnka. Dorzucić także opłukane: natkę pietruszki i liść selera. Mięso opłukać i wrzucić do wody, kiedy ta zacznie się gotować, po czym zmniejszyć płomień na mały. Rosół powinien delikatnie wrzeć, nie gotować się. Białko z mięsa, które pojawi się na powierzchni zebrać łyżką. Gotować do momentu, gdy warzywa i mięso będą miękkie. Następnie dosolić do smaku. Podawać z makaronem nitkami i posiekaną natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
maadzia19 17.11.2011 12:33
pychotka
Wacław 04.10.2011 14:15
mój ulubiony
Zoso 28.08.2011 22:00
smaczne
Smakosz6 24.02.2011 15:33
mniam
marmar 09.12.2010 15:07
dziś rosołek a jutro pomidorówka taki zestaw lubię
romanrafal 07.12.2010 16:29
uwielbiam rosół

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat