Rosół chiński

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udko z kurczaka

    1
  • grzyby mun

    5 sztuk
  • imbir starty

    3 cm
  • papryczka chili

    1 sztuka
  • por

    1/2 sztuki
  • ziele angielskie

    3 ziarna
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 liście
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • marchewka

    1 sztuka
  • makaron ryżowy

    1 opakowanie
  • sezam

    2 łyżki
  • warzywa mrożone

    2/3 (chińskie)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Gotujemy wodę w garnku ( używałam garnka 3 litrowego). Do wody dodajemy ziele angielskie liście laurowe. Do gotującej się wody wrzucamy udko oraz cały por. a także marchewkę pokrojoną w długie paseczki. Wywar powinien się gotować około pół godziny.

Następnie wyciągamy udko i pora. Por nie będzie już potrzebny, Kość z udka wyrzucamy a mięso kroimy w kostkę i wrzucamy z powrotem do zupy. Dodajemy mieszankę warzyw chińskich. oraz drobno pokrojoną papryczkę chili.

W tym czasie zalewamy grzybki mum mun aby urosły, następnie kroimy je w paseczki i wrzucamy do zupy.

Korzeń imbiru ścieramy na tarce i dodajemy do zupy. Na koniec wlewamy 2 łyżki sosu sojowego jasnego. Mieszamy, gotujemy jeszcze przez jakieś 15 - 30 minut, doprawiamy solą wedle uznania ( im mniej tym zdrowiej ).

Do miseczek kładziemy makaron ryżowy ( wcześniej nie zalewamy wodą ! ), zalewamy rosołem chińskim, dekorujemy prażonym sezamem :)

Et voila, c`et fini ;) Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
matesko 26.10.2012 11:06
lubię
Stenka 19.05.2012 19:59
musi być smaczny, w ten sposób gotowanego nie jadłam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat