Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
udko z kurczaka
1 -
grzyby mun
5 sztuk -
imbir starty
3 cm -
papryczka chili
1 sztuka -
por
1/2 sztuki -
ziele angielskie
3 ziarna -
Liść laurowy suszony Prymat
2 liście -
sos sojowy
2 łyżki -
marchewka
1 sztuka -
makaron ryżowy
1 opakowanie -
sezam
2 łyżki -
warzywa mrożone
2/3 (chińskie)
Sposób przygotowania
Następnie wyciągamy udko i pora. Por nie będzie już potrzebny, Kość z udka wyrzucamy a mięso kroimy w kostkę i wrzucamy z powrotem do zupy. Dodajemy mieszankę warzyw chińskich. oraz drobno pokrojoną papryczkę chili.
W tym czasie zalewamy grzybki mum mun aby urosły, następnie kroimy je w paseczki i wrzucamy do zupy.
Korzeń imbiru ścieramy na tarce i dodajemy do zupy. Na koniec wlewamy 2 łyżki sosu sojowego jasnego. Mieszamy, gotujemy jeszcze przez jakieś 15 - 30 minut, doprawiamy solą wedle uznania ( im mniej tym zdrowiej ).
Do miseczek kładziemy makaron ryżowy ( wcześniej nie zalewamy wodą ! ), zalewamy rosołem chińskim, dekorujemy prażonym sezamem :)
Et voila, c`et fini ;) Smacznego
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się