Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolowane ciasteczka cynamonowe - przepis

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier puder 1/2 szklanka
masło 3/4 szklanka
sól 1/2 łyżeczka
esencja waniliowa 1,5 łyżeczka
mąka 1,5 szklanka
cukier 1/4 szklanka
cynamon 1,5 łyżeczka
białko 1 sztuka
woda 1 łyżka
cukier puder 1/4 szklanka
mleko 1,5 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Rolowane ciasteczka cynamonowe - przepis

Do miski wsypujemy cukier puder, sól, masło oraz wanilię i łączymy wszystko. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy mikserem na najniższych obrotach lub zagniatamy ręcznie do połączenia wszystkich składników.

Ciasto przekładamy na wycięty papier do pieczenia (ok. 25 x 35 cm ) i wałkujemy na ok. 22 x 30 cm. Białko ubijamy razem z łyżką wody i rozprowadzamy na cieście. Następnie w miseczce łączymy sypki cukier z cynamonem i równomiernie obsypujemy nim ciasto.
Zaczynając od dłuższego boku zwijamy ciasto tworząc roladę uważając, aby przy rolowaniu masa za mocno nie wypłynęła. Tak przygotowane ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 15-30 min do lodówki lub zamrażarki, aby się schłodziło ( będzie się lepiej kroiło). Po tym czasie wyciągamy ciasto z folii i za pomocą ostrego noża tniemy na kawałki ok. 1-2 cm. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy ciasteczka i pieczemy w temp. 170 st. C przez 12-15 min. do uzyskania lekko złotego koloru.

Po upieczeniu ciasteczka studzimy. W miseczce przygotowujemy lukier, łącząc cukier puder i mleko do uzyskania lekko płynnej konsystencji. Ostudzone ciasteczka pokrywamy lekko lukrem. Więcej na www.ilovebake.pl

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wyattearp 29.10.2012 13:06
smaczne
sara1 29.10.2012 09:09
ciekawie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak