Przepis i sposób przygotowania na: Rolowane ciasteczka cynamonowe - przepis
Ciasto przekładamy na wycięty papier do pieczenia (ok. 25 x 35 cm ) i wałkujemy na ok. 22 x 30 cm. Białko ubijamy razem z łyżką wody i rozprowadzamy na cieście. Następnie w miseczce łączymy sypki cukier z cynamonem i równomiernie obsypujemy nim ciasto.
Zaczynając od dłuższego boku zwijamy ciasto tworząc roladę uważając, aby przy rolowaniu masa za mocno nie wypłynęła. Tak przygotowane ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 15-30 min do lodówki lub zamrażarki, aby się schłodziło ( będzie się lepiej kroiło). Po tym czasie wyciągamy ciasto z folii i za pomocą ostrego noża tniemy na kawałki ok. 1-2 cm. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy ciasteczka i pieczemy w temp. 170 st. C przez 12-15 min. do uzyskania lekko złotego koloru.
Po upieczeniu ciasteczka studzimy. W miseczce przygotowujemy lukier, łącząc cukier puder i mleko do uzyskania lekko płynnej konsystencji. Ostudzone ciasteczka pokrywamy lekko lukrem. Więcej na www.ilovebake.pl