Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki na roladki
-
mięso mielone wołowo-wieprzowe
500 g -
cebula
1 szt -
jajko
1 szt -
bułka czerstwa
1 szt -
woda
-
kasza manna
1 łyżka -
Majeranek suszony Prymat
1/2 łyżeczki -
cząber
1/2 łyżeczki -
ząbki czosnku
2 szt -
sól
-
Pieprz czarny mielony Prymat
-
papryka czerwona
1/2 szt -
papryka żółta
1/2 szt -
papryka zielona
1/2 szt -
masło
1 łyżka -
boczek wędzony
15 plasterków -
tłuszcz do formy
Składniki na zapiekane brukselki
-
brukselka
500 g -
oliwa
4 łyżki -
ocet balsamiczny
1 łyżka -
ząbki czosnku
3-4 szt -
orzechy włoskie
15-20 g -
sól
-
Pieprz czarny mielony Prymat
Przepis i sposób przygotowania Rolady z mięsa mielonego otulone boczkiem i zapiekane brukselki
Kroki postępowania

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. W misce mieszamy mięso mielone, jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę, kaszę manna, czosnek, podsmażoną cebulę i zioła. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wyrabiamy na jednolitą masę.
Papryki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w słupki.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni i pieczemy rolady ok. 90 minut pod przykryciem.

Brukselki myjemy, jeśli są duże to kroimy na pół. W miseczce mieszamy oliwę z octem balsamicznym, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz. Przygotowaną marynatą zalewamy brukselki, mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy pod przykryciem ok. 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 200 stopni.

Rolady z mięsa mielonego podajemy z brukselkami.
Komentarze (5)