Rolady z mięsa mielonego otulone boczkiem i zapiekane brukselki

Rolady z mięsa mielonego otulone boczkiem i zapiekane brukselki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na roladki

  • mięso mielone wołowo-wieprzowe

    500 g
  • cebula

    1 szt
  • jajko

    1 szt
  • bułka czerstwa

    1 szt
  • woda

  • kasza manna

    1 łyżka
  • Majeranek suszony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • cząber

    1/2 łyżeczki
  • ząbki czosnku

    2 szt
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • papryka czerwona

    1/2 szt
  • papryka żółta

    1/2 szt
  • papryka zielona

    1/2 szt
  • masło

    1 łyżka
  • boczek wędzony

    15 plasterków
  • tłuszcz do formy

Składniki na zapiekane brukselki

  • brukselka

    500 g
  • oliwa

    4 łyżki
  • ocet balsamiczny

    1 łyżka
  • ząbki czosnku

    3-4 szt
  • orzechy włoskie

    15-20 g
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Rolady z mięsa mielonego otulone boczkiem i zapiekane brukselki

Kroki postępowania

Krok 1 - Rolady z mięsa mielonego otulone boczkiem i zapiekane brukselki foto
Przygotowanie roladek:

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. W misce mieszamy mięso mielone, jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę, kaszę manna, czosnek, podsmażoną cebulę i zioła. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wyrabiamy na jednolitą masę.

Papryki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w słupki.
Krok 2 - Rolady z mięsa mielonego otulone boczkiem i zapiekane brukselki foto
Mięso rozkładamy na foli spożywczej lub aluminiowej, formujemy prostokąt o grubości 1,5 cm. Na mięso kładziemy po kilka słupków papryki. Przy pomocy foli zwijamy w roladę. Rolady owijamy plasterkami boczku i układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni i pieczemy rolady ok. 90 minut pod przykryciem.
Krok 3 - Rolady z mięsa mielonego otulone boczkiem i zapiekane brukselki foto
Przygotowanie zapiekanych brukselek:

Brukselki myjemy, jeśli są duże to kroimy na pół. W miseczce mieszamy oliwę z octem balsamicznym, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz. Przygotowaną marynatą zalewamy brukselki, mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy pod przykryciem ok. 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 200 stopni.
Krok 4 - Rolady z mięsa mielonego otulone boczkiem i zapiekane brukselki foto
Na patelni prażymy orzechy włoskie, dodajemy do nich pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory. Orzechy łączymy z brukselką i mieszamy wszystko razem.
Rolady z mięsa mielonego podajemy z brukselkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

asiczekz 14.12.2014 12:22
pyszności, wygląda super
IKrakowianka 13.12.2014 21:21
pomysł na pyszne danie
Skotka 13.12.2014 17:40
Świetny pomysł:)
idealme 13.12.2014 13:02
bardzo smaczne ;)
olkaaa 13.12.2014 12:43
bardzo fajne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat