Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki z piernikowo-żurawinowym nadzieniem i balsamicznym sosem maślanym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierniki bez lukru 4 sztuki
żurawina suszona 1 garść
mozzarella w kulce 60 g
szalotka 1 sztuka
natka pietruszki 1 garść
bryndza 1 czubata łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
pierś z kurczaka podwójna 1 sztuka
Przyprawa do mięs Prymat 2 czubate łyżeczki
ocet balsamiczny 2 łyżki
miód wielokwiatowy 1 łyżka
masło 2 czubate łyżki
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki z piernikowo-żurawinowym nadzieniem i balsamicznym sosem maślanym

Kroki postępowania

1
Pierniczki i żurawinę grubo posiekać, przełożyć do miseczki.
Krok 1 - Roladki z piernikowo-żurawinowym nadzieniem i balsamicznym sosem maślanym foto
2
Szalotkę i odsączoną mozzarellę pokroić w kostkę, dodać do pierniczków z żurawiną. Dodać też posiekaną natkę pietruszki i bryndzę. Starannie wymieszać.
Krok 2 - Roladki z piernikowo-żurawinowym nadzieniem i balsamicznym sosem maślanym foto
3
Każdą pierś z kurczaka rozbić tłuczkiem, uważać, żeby nie zrobić w mięsie dziur. Mięso oprószyć solą i pieprzem (użyłam kolorowego świeżo zmielonego).
Krok 3 - Roladki z piernikowo-żurawinowym nadzieniem i balsamicznym sosem maślanym foto
4
Na każdym kawałku mięsa rozłożyć przygotowany farsz.
Krok 4 - Roladki z piernikowo-żurawinowym nadzieniem i balsamicznym sosem maślanym foto
5
Zwinąć ścisłe roladki, spiąć wykałaczkami. Roladki kłaść na rozgrzany na patelni olej, oprószyć przyprawą do mięs, polać miodem i octem balsamicznym. Zrumienić je lekko. Do mięsa wlać pół szklanki wody. Dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut, następnie roladki odwrócić, dusić kolejne 10 minut. Gotowe roladki przełożyć na talerz, usunąć wykałaczki.
Krok 5 - Roladki z piernikowo-żurawinowym nadzieniem i balsamicznym sosem maślanym foto
6
Patelnię z sosem zdjąć z ognia. Do sosu dodać masło. Mieszać, aż masło się roztopi i wszystko się ładnie połączy. Roladki kroić w ukośne, grube plastry, podawać z sosem.
Krok 6 - Roladki z piernikowo-żurawinowym nadzieniem i balsamicznym sosem maślanym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maridka19 20.07.2016 10:58
smaczne na pewno takie roladki :)
bietka 19.07.2016 11:50
bardzo ciekawe połączenie smaków :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak