Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki wieprzowe w sosie śmietanowo-chrzanowym

4.0
(22)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

schab bez kości 0,5 kg
kiełbasa szynkowa 15 dag
ser żółty 10 dag
ogórek konserwowy Smak 2 sztuki
papryka konserwowa 2 kawałki
Majeranek suszony Prymat
sól i pieprz
Musztarda sarepska Prymat kilka łyżek
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat

Sos

woda zimna 1,5 szklanki
śmietana 12% 200 gram
Kostki rosołowe Kucharek 1/2 sztuki
mąka pszenna 3 łyżki
Chrzan śmietankowy Smak 1 łyżka
Koperek suszony Prymat
sól i pieprz
Zioła prowansalskie suszone Prymat
Papryka słodka mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki wieprzowe w sosie śmietanowo-chrzanowym

Kroki postępowania

1
Kroję schab w dosyć cienkie plastry, rozbijam - jak na kotlety i przyprawiam mieszanką do wieprzowiny Prymat oraz solą i pieprzem, odstawiam do lodówki na kilka godzin.
Krok 1 - Roladki wieprzowe w sosie śmietanowo-chrzanowym foto
2
Po tym czasie przygotowuję składniki: kiełbasę szynkową (lub szynkę konserwową) w plastrach, ser żółty (plastry), kroję w paski ogórki konserwowe i paprykę.
Krok 2 - Roladki wieprzowe w sosie śmietanowo-chrzanowym foto
3
Smaruję każdą porcję mięsa łyżką musztardy.
Krok 3 - Roladki wieprzowe w sosie śmietanowo-chrzanowym foto
4
Na musztardę kładę plaster szynkowej, ser żółty, pasek ogórka i papryki - zawijam roladki w razie potrzeby używając wykałaczki.
Krok 4 - Roladki wieprzowe w sosie śmietanowo-chrzanowym foto
5
Roladki przekładam do naczynia żaroodpornego.
Krok 5 - Roladki wieprzowe w sosie śmietanowo-chrzanowym foto
6
Sos: Do rondelka wlewam 1 szk. zimnej wody, śmietanę, wrzucam pół kostki rosołowej (lub warzywnej) i cały czas mieszając podgrzewam na ogniu. W 1/2 szk. zimnej wody mieszam mąkę i wlewam ją do sosu śmietanowego. Na końcu dodaję chrzan, zioła oraz przyprawy do smaku, przelewam gorący na roladki i wierzch posypuję ziołami prowansalskimi oraz papryką.
Krok 6 - Roladki wieprzowe w sosie śmietanowo-chrzanowym foto
7
Piekę roladki w 200 st. C w zamkniętym naczyniu żaroodpornym do miękkości mięsa, odwracając je co pewien czas.
Krok 7 - Roladki wieprzowe w sosie śmietanowo-chrzanowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

VioletoweKucharzenie 12.01.2015 07:25
to musiał być pyszny obiad!
Justi2401 11.01.2015 18:06
Wyglądają bardzo zachęcająco :)
Renataj 11.01.2015 17:18
Prezentują się bardzo apetycznie i pewnie równie rewelacyjnie smakują:)
Jadwiga/Jaga85 11.01.2015 17:07
Bardzo smacznie!
w mojej kuchni 11.01.2015 17:05
pyszne danie do zjedzenia
dollce 11.01.2015 16:28
smaczne danie ;)
Joannasz3190 11.01.2015 15:28
Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak