Roladki w barszczyku

Roladki w barszczyku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Roladki

  • łopatka wieprzowa

    500 g ( zmielona )
  • pestki słonecznika

    5 łyżek
  • jajko

    1 duże
  • natka pietruszki

    3 łyżki
  • ząbki czosnku

    3 sztuki
  • sól i pieprz

  • cebula

    1/2 średniej
  • boczek parzony

    10-12 plasterków
  • burak ćwikłowy

    5-6 sporych liści
  • bułka czerstwa

    1 sztuka

barszczyk

  • buraki ćwikłowe

    2-3 młode sztuki
  • śmietana 18 proc

    180 ml
  • włoszczyzna

    po kawałku
  • ząbek czosnku

    1 sztuka
  • sok z cytryny

  • sól i pieprz

  • mąka pszenna

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Roladki w barszczyku

Bułkę moczymy w mleku, potem odciskamy. Czosnek i natkę siekamy.
Do zmielonego mięsa dodajemy wszystkie składniki, wyrabiamy. Dobrze jest odłożyć masę do lodówki na 20-30 minut, aby smaki się przegryzły.
Z liści buraka odcinamy łodygi i każdy przecinamy wzdłuż na pół.
Na desce rozkładamy plastry boczku, nakładamy połówki liści, przykrywamy masą mięsną na grubość do 1 cm. Delikatnie zwijamy w rulon i spinamy wykałaczkami.
Roladki grillujemy lub obsmażamy na suchej patelni w czterech stron.

Wodę zagotuj w garnku, a następnie dodaj starte na tarce o dużych oczkach marchewkę, selera i pietruszkę, kilka plasterków pora,j drobno posiekany młody burak wraz z liśćmi i łodygami , posiekany czosnek i cebulę. Gotujmy około 5 minut.

Podsmażone roladki przełóż do barszczu. Całość gotuj około 15 minut.
Następnie zahartuj śmietanę: wlej do niej kilka łyżek gorącej zupy i wymieszaj dokładnie. Tak przygotowaną śmietanę rozprowadź w garnku, dodaj sok z cytryny, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Podawać z młodymi ziemniakami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Ewelina1991 07.10.2017 10:41
ciekawy przepis!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat