Przepis i sposób przygotowania na: Roladki w barszczyku
Do zmielonego mięsa dodajemy wszystkie składniki, wyrabiamy. Dobrze jest odłożyć masę do lodówki na 20-30 minut, aby smaki się przegryzły.
Z liści buraka odcinamy łodygi i każdy przecinamy wzdłuż na pół.
Na desce rozkładamy plastry boczku, nakładamy połówki liści, przykrywamy masą mięsną na grubość do 1 cm. Delikatnie zwijamy w rulon i spinamy wykałaczkami.
Roladki grillujemy lub obsmażamy na suchej patelni w czterech stron.
Wodę zagotuj w garnku, a następnie dodaj starte na tarce o dużych oczkach marchewkę, selera i pietruszkę, kilka plasterków pora,j drobno posiekany młody burak wraz z liśćmi i łodygami , posiekany czosnek i cebulę. Gotujmy około 5 minut.
Podsmażone roladki przełóż do barszczu. Całość gotuj około 15 minut.
Następnie zahartuj śmietanę: wlej do niej kilka łyżek gorącej zupy i wymieszaj dokładnie. Tak przygotowaną śmietanę rozprowadź w garnku, dodaj sok z cytryny, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Podawać z młodymi ziemniakami.