Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Roladki
-
łopatka wieprzowa
500 g ( zmielona ) -
pestki słonecznika
5 łyżek -
jajko
1 duże -
natka pietruszki
3 łyżki -
ząbki czosnku
3 sztuki -
sól i pieprz
-
cebula
1/2 średniej -
boczek parzony
10-12 plasterków -
burak ćwikłowy
5-6 sporych liści -
bułka czerstwa
1 sztuka
barszczyk
-
buraki ćwikłowe
2-3 młode sztuki -
śmietana 18 proc
180 ml -
włoszczyzna
po kawałku -
ząbek czosnku
1 sztuka -
sok z cytryny
-
sól i pieprz
-
mąka pszenna
1 łyżka
Przepis i sposób przygotowania Roladki w barszczyku
Do zmielonego mięsa dodajemy wszystkie składniki, wyrabiamy. Dobrze jest odłożyć masę do lodówki na 20-30 minut, aby smaki się przegryzły.
Z liści buraka odcinamy łodygi i każdy przecinamy wzdłuż na pół.
Na desce rozkładamy plastry boczku, nakładamy połówki liści, przykrywamy masą mięsną na grubość do 1 cm. Delikatnie zwijamy w rulon i spinamy wykałaczkami.
Roladki grillujemy lub obsmażamy na suchej patelni w czterech stron.
Wodę zagotuj w garnku, a następnie dodaj starte na tarce o dużych oczkach marchewkę, selera i pietruszkę, kilka plasterków pora,j drobno posiekany młody burak wraz z liśćmi i łodygami , posiekany czosnek i cebulę. Gotujmy około 5 minut.
Podsmażone roladki przełóż do barszczu. Całość gotuj około 15 minut.
Następnie zahartuj śmietanę: wlej do niej kilka łyżek gorącej zupy i wymieszaj dokładnie. Tak przygotowaną śmietanę rozprowadź w garnku, dodaj sok z cytryny, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Podawać z młodymi ziemniakami.
Komentarze (1)