Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki szpinakowe z sosem serowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Schab - roladki

kotlety schabowe 6 szt
sól do smaku
pieprz
ser żółty 6 plasterków
wykałaczki

Farsz

szpinak mrożony 250 g
masło
ząbek czosnku 2 szt
ser topiony 40 g
żółtko jajek 1 szt
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Sos

cebula 2 szt
masło klarowane do smażenia
ser topiony 60 g
Pieprz czarny mielony Prymat
bulion

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki szpinakowe z sosem serowym

Farsz: Masło rozpuszczamy na patelni. Dodajemy czosnek i podsmażamy. Wrzucamy szpinak i rozmrażamy go. Smażymy do momentu aż wyparuje z niego woda. Dodajemy serek topiony ( ja użyłam ementaler) i żółtko. Ser musi się nam rozpuścić. Odstawiamy.
Roladki: Nasze kotlety rozbijamy bardzo cienko - musi się je łatwo zawijać. Solimy i pieprzymy. Kładziemy na środek ser żółty (może to też być plasterek mozzarelli) i nasz farsz. Zawijamy roladki i spinamy wykałaczkami bądź nitką.
Do głębokiego garnka wrzucamy wcześniej pokrojoną cebulkę z masłem klarowanym. Podsmażamy aż będzie się szkliła. Dodajemy nasze roladki. Obsmażamy je z każdej strony aż będą rumiane. Zalewamy bulionem tak aby były one przykryte w 80%. przykrywamy i dusimy pzez ok 40-50min. Po tym czasie wyciągamy roladki i blendujemy nasz sos. Dodajemy serek topiony i czekamy aż się rozpuści - jeżeli zostaną wam kawałki serka można go zblendować. Doprawiamy samym pieprzem gdyż zarówno bulion jak i serek jest już słony. Sos powinien się zagęścić na tyle, że już nie potrzebujemy zagęszczać już mąką. Dodajemy roladki do sosu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak