Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki drobiowe z żurawiną i orzechami marynowane w occie jabłkowym z miodem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś kurczaka (podwójna) 1 szt
miód lipowy 1 łyżka
ocet jabłkowy 3 łyżki
orzechy włoskie 7 dag
sól do smaku
olej do smażenia
żurawina
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki drobiowe z żurawiną i orzechami marynowane w occie jabłkowym z miodem

Bierzemy podwójną pierś kurczaka i każdą z połówek kroimy na pół w taki sposób aby otrzymać 4 płaskie filety. Przygotowujemy marynatę: miód łączymy w octem jabłkowym, najlepiej takim własnej produkcji, ewentualnie możne być kupiony, dodajemy świeżo mielony pieprz i odrobinę soli, całość mieszamy. Tak przygotowaną marynatą smarujemy z każdej strony filety z piersi kurczaka, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. W czasie gry pierś się marynuje przygotowujemy żurawinowo-orzechowe nadzienie roladek. Suszoną żurawinę drobno siekamy. W moździerzu rozgniatamy orzechy włoskie na miazgę. Żurawinę mieszamy z orzechami, dodajemy świeżo mielony pieprz i odrobinę soli. Użyłam tylko podstawowych przypraw, żeby było czuć smak żurawiny i orzechów. Zamarynowane filety z piersi kurczaka delikatnie obijamy, żeby uzyskać większą powierzchnię. Każdy filet posypujemy delikatnie solą i pieprzem, następnie nanosimy na każdy 1/4 przygotowanego nadzienia żurawinowo-orzechowego. Nadzienie nakładamy równomierną warstwą, pamiętając, żeby omijać krawędzie filetów. Zawijamy roladki, jeśli obawiamy się że roladki otworzą się podczas smażenia, możemy użyć wykałaczek. Układamy roladki na patelni z rozgrzanym olejem i obsmażamy je z każdej strony na wysokim ogniu. Następnie zmniejszamy ogień i prużymy jeszcze ok 15 min. Roladki podajemy na ciepło z ziemniakami lub na zimno, pokrojone w plastry na kanapkach. SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MarchiochaKucharzy 29.11.2013 09:38
smakowite danie !
gibli 14.11.2013 08:54
fajny pomysł
elka72 13.11.2013 20:58
Bardzo smaczne :)
Juleczka20 13.11.2013 18:54
ale pyszności:) mniam
Piotr-21 13.11.2013 18:37
pyszna rolada
Barbara/zuza22_85 13.11.2013 18:28
bardzo apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak