Przepis i sposób przygotowania na: Roladki drobiowe z cukinią i kaszą jaglaną
Posypujemy solą i odstawiamy na około 10 minut, by puściła sok.
Odciskamy w dłoniach z soku, przekładamy do miski.
Do cukinii dodajemy kaszę jaglaną, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku oraz zioła. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy ukośnie na pół.
Każdy płat mięsa przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy tłuczkiem dość cienko, uważając by nie uszkodzić mięsa.
Plastry mięsa przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron.
Na każdy płat mięsa układamy farsz cukiniowo-jaglany i zwijamy w roladkę, zabezpieczając wykałaczkami przed rozwinięciem.
Roladki układamy na rozgrzanym oleju i obsmażamy z każdej strony, a następnie zmniejszamy ogień i smażymy przez około 8 minut pod przykrywką.
Przed podaniem usuwamy wykałaczki.
Smacznego!
Moja rada:
Roladki można przygotować także na parze, dzięki czemu będą bardziej dietetyczne.
Roladki zawijamy w folię spożywczą (mięsa wtedy już nie musimy spinać wykałaczkami) i układamy w parowarze lub w garnku do gotowania na parze, ewentualnie w garnku z sitkiem.
Gotujemy ok. 12-15 minut.