Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada żyrafa

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

jajko 5 sztuk
cukier 6 łyżek
mąka 3/4 szklanki
woda 80 ml
olej 40 ml
kakao 3 łyżki

nadzienie

śmietana 30% 300 ml
serek mascarpone 250 gram
cukier puder 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1,5 łyżeczki
banan 2 sztuki
sok z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada żyrafa

Ciasto: Żółtka ubić z 3 łyżkami cukru, wsypać mąkę, wlać wodę i olej. Całość miksować do połączenia składników. Białka ubić ze szczyptą soli i 3 łyżkami cukru na sztywną pianę. Pianę z białek dodać do masy żółtkowej, wymieszać łyżką.
Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować cienko olejem. Kilka łyżek ciasta przełożyć do szprycy lub foliowego woreczka (odciąć koniec). Po czym wycisnąć na papierze jasny szablon żyrafy. Następnie włożyć blachę ze wzorem na 3 minuty do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Po tym czasie wyjąć i pozostawić do ostudzenia.
Do reszty ciasta dodać kakao i dokładnie wymieszać łyżką. Czekoladową masę wylać na jasne podpieczone ciasto. Następnie rozprowadzić delikatnie masę, tak aby nie popsuć wzoru. Piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jeszcze gorące ciasto zsunąć z blachy na ściereczkę leżącą na stole, odwrócić, ostrożnie zdjąć papier, przykryć ściereczką, położyć na wierzch wałek i zwinąć w roladę tak, aby wzór był na wierzchu. Odstawić do całkowitego ostudzenia.
Nadzienie: Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder, a następnie serek mascarpone, a potem ostudzoną żelatynę rozrobioną w kilu łyżkach gorącej wody. Banany obrać i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
Ciasto rozwinąć, posmarować masą śmietanową zostawiając wolne miejsca przy brzegach. Wzdłuż ciasta ułożyć banany (przy brzegu), po czym ściśle zwinąć w roladę. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny lub na całą noc. Po stężeniu masy kroję roladę w plastry.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ania2610 30.12.2014 16:51
pyszne ciacho - nie słyszałam jeszcze takiej nazwy :)
Ola1young 30.12.2014 15:55
pyszny deser :-)
Zdzisław 30.12.2014 15:16
takie słodkości bardzo lubię
kloruś 30.12.2014 14:43
Bardzo apetyczna propozycja!
Ostra Na Słodko 30.12.2014 13:36
Ajj ajj ajjj ale kusząco wygląda!
Pyszota 30.12.2014 11:28
super przepis
Anna169Hosz 30.12.2014 09:52
Niebo w gębie - gęba w niebie:)
Wafelek2601 30.12.2014 09:47
Bardzo dobra
Wiktoria29 30.12.2014 09:42
świetne ciacho , muszę je kiedyś zrobić
kriko 30.12.2014 09:14
pyszny deser
Ewelina1991 30.12.2014 09:13
fajna rolada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak