Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada zebra

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 6 szt
cukier 1/2 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
olej 1 łyżeczka
mąka tortowa 1 szkl
kakao 2 łyżki płaskie

Krem

śmietana 30% 500 ml
cukier waniliowy 1 szt
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
galaretka owoce leśne 1 szt
borówka amerykańska 10 dag

Polewa

czekolada mleczna 5 dag
masło lub margaryna 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada zebra

Kroki postępowania

1
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić. Dodać cukier i ubijać do momentu uzyskania sztywnej piany. Dodać żółtka, olej i proszek do pieczenia. Wymieszać mikserem na najniższych obrotach.Do powstałej piany przesiać przez sito mąkę. Wymieszać trzepaczką nie robotem.
Krok 1 - Rolada zebra foto
2
Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać kakao. Przełożyć do dwóch woreczków. Najlepiej to zrobić nakładając woreczek na miskę tak jak na zdjęciu.
Krok 2 - Rolada zebra foto
3
Odciąć róg woreczka z jednym z ciast. Blachę do pieczenia (tą dużą z piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Robić paski z ciasta na ukos blachy, pozostawiając miejsce na drugi kolor. Tak jak na zdjęciu.
Krok 3 - Rolada zebra foto
4
Odciąć róg z drugą częścią ciasta, uzupełnić przestrzenie między paskami. Piec 10 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu jeszcze gorącą roladę zwijamy przy pomocy ścierki. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Krok 4 - Rolada zebra foto
5
Galaretkę rozpuścić w szklance wody. Wystudzić, pokroić w sporą kostkę. Żelatynę rozpuścić. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier waniliowy i wystudzoną żelatynę. Dodać galaretkę i borówkę (kilka pozostawić do dekoracji). Roladę przełożyć powstałym kremem. Ciasno zwinąć, wstawić do lodówki.
Krok 5 - Rolada zebra foto
6
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z margaryną. Przestudzić. Polać roladę. Udekorować borówką.
Krok 6 - Rolada zebra foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Franciszek 05.10.2016 18:02
pyszne do kawy
dodi 05.10.2016 14:55
bardzo apetyczna
mirosława4 05.10.2016 11:49
poproszę kawałek
ania2610 05.10.2016 11:33
świetna ta rolada!
Ewelina1991 05.10.2016 09:30
fajna rolada
Krystyna32 05.10.2016 08:01
apetyczne ciasto :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak