Rolada zebra

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajka

    6 szt
  • cukier

    1/2 szkl
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • olej

    1 łyżeczka
  • mąka tortowa

    1 szkl
  • kakao

    2 łyżki płaskie

Krem

  • śmietana 30%

    500 ml
  • cukier waniliowy

    1 szt
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 łyżka
  • galaretka owoce leśne

    1 szt
  • borówka amerykańska

    10 dag

Polewa

  • czekolada mleczna

    5 dag
  • masło lub margaryna

    5 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rolada zebra foto
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić. Dodać cukier i ubijać do momentu uzyskania sztywnej piany. Dodać żółtka, olej i proszek do pieczenia. Wymieszać mikserem na najniższych obrotach.Do powstałej piany przesiać przez sito mąkę. Wymieszać trzepaczką nie robotem.
Krok 2 - Rolada zebra foto
Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać kakao. Przełożyć do dwóch woreczków. Najlepiej to zrobić nakładając woreczek na miskę tak jak na zdjęciu.
Krok 3 - Rolada zebra foto
Odciąć róg woreczka z jednym z ciast. Blachę do pieczenia (tą dużą z piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Robić paski z ciasta na ukos blachy, pozostawiając miejsce na drugi kolor. Tak jak na zdjęciu.
Krok 4 - Rolada zebra foto
Odciąć róg z drugą częścią ciasta, uzupełnić przestrzenie między paskami. Piec 10 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu jeszcze gorącą roladę zwijamy przy pomocy ścierki. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Krok 5 - Rolada zebra foto
Galaretkę rozpuścić w szklance wody. Wystudzić, pokroić w sporą kostkę. Żelatynę rozpuścić. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier waniliowy i wystudzoną żelatynę. Dodać galaretkę i borówkę (kilka pozostawić do dekoracji). Roladę przełożyć powstałym kremem. Ciasno zwinąć, wstawić do lodówki.
Krok 6 - Rolada zebra foto
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z margaryną. Przestudzić. Polać roladę. Udekorować borówką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Franciszek 05.10.2016 18:02
pyszne do kawy
dodi 05.10.2016 14:55
bardzo apetyczna
mirosława4 05.10.2016 11:49
poproszę kawałek
ania2610 05.10.2016 11:33
świetna ta rolada!
Ewelina1991 05.10.2016 09:30
fajna rolada
Krystyna32 05.10.2016 08:01
apetyczne ciasto :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat