Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada z jagodowym nadzieniem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

mąka pszenna 7 łyżek
mąka ziemniaczana 7 łyżek
jaja 3 szt
cukier 12 dag
cukier waniliowy 1/2 opakowania
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Nadzienie jagodowe

jagody 30 dag
mąka ziemniaczana 3 łyżki
woda 1/2 szkl
cukier 6 łyżek

Masa

śmietana 30% 250 ml
jogurt naturalny 200 ml
cukier puder 3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z jagodowym nadzieniem

Kroki postępowania

1
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę razem z cukrem oraz cukrem waniliowym. Następnie dodajemy żółtka,przesiana mąkę pszenną razem z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia.
Krok 1 - Rolada z jagodowym nadzieniem foto
2
Tak przygotowane ciasto wlewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez 15 minut.
Krok 2 - Rolada z jagodowym nadzieniem foto
3
Po upieczeniu biszkopta odrywamy papier i jeszcze ciepłe ciasto zwijamy w roladę, a następnie pozostawiamy do wystudzenia.
Krok 3 - Rolada z jagodowym nadzieniem foto
4
Jagody myjemy i osuszamy a następnie zasypujemy cukrem. Pozostawiamy aby puściły sok. Odcedzamy sok , wlewamy do garnka i wlewamy wodę.
Krok 4 - Rolada z jagodowym nadzieniem foto
5
Trochę wody wymieszanej z sokiem odlewamy do kubeczka i mieszamy z mąką ziemniaczaną tworząc zawiesinę.
Krok 5 - Rolada z jagodowym nadzieniem foto
6
Resztę soku zagotowujemy, dodajemy owoce oraz wlewamy zawiesinę z mąki ziemniaczanej i gotujemy cały czas mieszając aż zgęstnieje. Ściągamy z ognia.
Krok 6 - Rolada z jagodowym nadzieniem foto
7
Śmietanę 30 procentową ubijamy na sztywną pianę razem z cukrem pudrem. Powoli mieszamy z jogurtem naturalnym oraz żelatyną rozpuszczoną w trochę wody.
Krok 7 - Rolada z jagodowym nadzieniem foto
8
Rozwijamy biszkopt, smarujemy kremem z śmietany i jogurtu, z jednej strony nakładamy nadzienie jagodowe i zwijamy roladę. Na wierzchu rozsmarowujemy resztę masy i dekorujemy masą jagodową . Wstawiamy do lodówki aby żelatyna całkowicie zgęstniała.
Krok 8 - Rolada z jagodowym nadzieniem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 12.08.2014 21:39
jagodowe nadzienie super
Andrzej8 06.08.2014 20:29
smakowicie wygląda
Anna20 06.08.2014 19:53
pychotka :)
Rysia 06.08.2014 17:29
Bardzo lubię ciasta z jagodami.
norweska20 06.08.2014 16:54
apetyczne ciasto
kasiaw 06.08.2014 15:04
prezentuje się wyśminicie
pajbek 06.08.2014 14:53
Pyszna roladka :-)
Patriszja
Patriszja 06.08.2014 14:39
smacznie wygląda :)
Adamorek 06.08.2014 14:29
letnia wersja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak