Rolada z jagodami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    0.5 kg
  • mleko

    0.25 l
  • tłuszcz

    0.5 kostki
  • cukier

    3 łyżki
  • sól

    szczypta
  • jajko

    1
  • żółtka

    2
  • drożdże

    5 dkg
  • jagody

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

  • lukier

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Margarynę rozpuszczamy w rondelku, drożdże rozrabiamy z cukrem i łyżką mąki. Gdy drożdże wyrosną to z wszystkich składników wyrabiamy ciasto na gładką masę. Odstawiamy je w ciepłe miejsce na ok 1 godz. do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkowujemy, rozsmarowujemy na nim jagody i zwijamy jak roladę. Smarujemy białkiem. Układamy ją na wysmarowanym tłuszczem i posypanym bułką tartą naczyniu. Pieczemy w temp. 180-200 st przez ok 1 godz. Gotowe lukrujemy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (30)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dorrota 06.02.2014 21:50
mniam:) chętnie wypróbuję przepis
krystyna330 04.10.2013 15:16
podoba mi sie ten przepis :)
jeta72 18.06.2013 12:25
ale pychotka :-)
RenataZ-et 04.06.2013 19:24
bardzo dobra
Iwusia 14.05.2013 23:11
Ummm... pychotka
Beata23 29.12.2012 12:13
apetyczne
IKrakowianka 29.09.2012 15:42
zapowiada się wspaniale
Dorota37 10.04.2012 21:30
ciekawy przepis
Jolanta40 10.01.2012 21:08
pychota
pioge7 21.07.2011 15:48
dobre

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat