Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada z jabłkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 5 szt
cukier waniliowy 2 łyżki
cynamon 2 łyżeczki
sok z cytryny 2 łyżki
jajko 6 szt
mąka 3/4 szk
cukier 1/3 szk
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
woda letnia 2 łyżki
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z jabłkami

Kroki postępowania

1
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na plasterki.
Krok 1 - Rolada z jabłkami  foto
2
Blachę o wymiarach 25x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć na niej jabłka. Następnie skropić sokiem z cytryny oraz posypać cukrem waniliowym i cynamonem.
Krok 2 - Rolada z jabłkami  foto
3
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na pianę. Dodać cukier i zmiksować. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodawać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wodę.
Krok 3 - Rolada z jabłkami  foto
4
Przygotowaną masą zalać jabłka. Piec 20 - 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 4 - Rolada z jabłkami  foto
5
Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika. Blachę odwrócić do góry i wyłożyć biszkopt na suchą ściereczkę tak aby jabłka były na wierzchu. Zdjąć papier.
Krok 5 - Rolada z jabłkami  foto
6
Zaczynając od krótszego boku zrolować biszkopt.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Krok 6 - Rolada z jabłkami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 25.10.2016 18:07
Bardzo często robię taką
ania2610 25.10.2016 16:50
bardzo fajna rolada!
Ewelina1991 25.10.2016 09:40
wspaniała rolada
Mniam 25.10.2016 07:30
Super rolada, a te jabłuszka wyglądają mega apetycznie :)
gusia1000 25.10.2016 00:26
Pyszna rolada.
Babeczka35 24.10.2016 22:54
Lubię taką roladę.
Łukasz15 24.10.2016 22:46
Bardzo dobra
MonikaW 24.10.2016 21:42
Gratuluję talentu :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak