Rolada z indyka z wędzonym boczkiem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z indyka

    1 szt
  • boczek wędzony

    20 dag
  • marchewka

    1 szt
  • czosnek

    2 ząbki
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • cebula

    1 szt
  • oliwa

    3 łyżki
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżka
  • musztarda

    2 łyżki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • bulion

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filet z indyka umyć, osuszyć w papierowym ręczniku, przeciąć w taki sposób aby powstał płat mięsa. Następnie oprószyć solą i pieprzem, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posypać ziołami i posmarować musztardą. Boczek pokroić w plasterki, ułożyć na mięsie, z jednej strony ułożyć pokrojoną w słupki marchewkę. Mięso zwinąć w roladę i obwiązać bawełnianą nitką. Obsmażyć na rozgrzanej oliwie, dodać posiekaną cebulę, koncentrat pomidorowy i smażyć jeszcze przez chwilę. Przełożyć do rondla, wlać 1 szklankę wody, dodać bulionetkę i dusić pod przykryciem około 1 godziny. (Sos można zagęścić dodając 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej, wymieszanej z 2 łyżkami zimnej wody.)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IlonaAlbertos 31.07.2013 14:49
Genialny pomysł.
mirosława4 01.02.2012 15:55
smaczna
Iwona51 26.11.2011 10:28
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat