Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada z golonki

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

golonka 1 kg
sól 30 dag
ziele angielskie 4 szt
pieprz kulki 6 szt
Liść laurowy suszony Prymat 4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z golonki

Do dużego garnka wlewamy 3 litry wody i dodajemy 30 dag soli. Wrzucamy liść laurowy ,kulki pieprzu i ziele angielskie. zagotowujemy. Następnie studzimy marynatę. Do zimnej marynaty wkładamy całą golonkę ja wcześniej odcięłam grubą skórę. Garnek nakrywamy odstawiamy w zimne miejsce na ok4- 5 dni. Po tym czasie wyciągamy golonkę dobrze płuczemy i gotujemy w wodzie już bez soli ok 1 godzinę . Następnie wyciągamy usuwamy kość . Zwijamy golonkę w roladę . Obwijamy mocno streczem i wstawiamy na noc do lodówki. Po tym czasie odwijamy i kroimy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 28.03.2013 14:47
wygląda rewelacyjnie!
Beatris 28.03.2013 12:24
Wygląda bardzo smakowicie. Muszę wypróbować przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak