Rolada z dżemem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1,5 szkl
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • masło

    30 g
  • mleko

    1/2 szkl
  • sok z cytryny

    1 łyzeczk
  • dżem

    1 słoiczek
  • aromat waniliowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

+ masło do posmarowania naczynia i odrobina mąki

Mąkę mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia. Dodajemy posiekane masło i wyrabiamy palcami. Następnie wlewamy mleko i sok z cytryny, i ponownie wyrabiamy ciasto.

Na posypanej mąką solnicy (lub blacie kuchennym) rozwałkowujemy ciasto na prostokątny placek o grubości do 1cm.

Wierzch smarujemy dżemem wymieszanym z kilkoma kroplami aromatu waniliowego. Wolne pozostawiamy jedynie 1-2cm dłuższego brzegu – posłuży nam do sklejenia rolady w całość. Ciasto zwijamy w rulon, a wolny fragment ciasta smarujemy delikatnie wodą i dociskamy do reszty.

Naczynie żaroodporne wysmarowujemy masłem i oprószamy mąką. Układamy w nim roladę tak, aby zakończenie („szew”) znajdowało się na dole.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
smakowita 09.08.2012 21:47
fajna i apetyczna !
aleksa123 18.12.2011 20:25
fajne
aniapetr 18.10.2011 22:43
super przepis, smaczny i szybki
goofy9 02.07.2011 18:48
super przepis
Ewa104 31.01.2011 08:19
Lubię rolady a dawno nie robiłam.
Ewelina43 16.11.2010 12:24
super przepis
wedith1 16.11.2010 09:56
uwielbiam takie ciasta!
monisia1977 10.11.2010 06:03
dobre
Agnieszka172 29.10.2010 20:46
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat