Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada z białek z serem twarogowym

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białka z jajek 1/2 szkl
mąka tortowa 1,5 szkl
olej 1/2 szkl
cukier 1/2 szkl
mleko 1/4 szkl
sól szczypta
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
cukier waniliowy 2 łyżeczki
śmietanka kremowa 1/2 szkl
galaretka agrestowa 1 szt
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
cukier puder 2 łyżki
galaretka czerwona 1/2 szt
likier biały 1 szt
twaróg 40 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z białek z serem twarogowym

Kroki postępowania

1
Do miski wlać białka z jajek, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy. Do sztywno ubitej piany ciągle ubijając dodawać stopniowo na przemian mleko, olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do przygotowanej dużej blaszki i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 15-20 minut. Upieczone jeszcze ciepłe ciasto wyłożyć na wilgotną ściereczkę i zwinąć w rulon.
Krok 1 - Rolada z białek z serem twarogowym foto
2
Czerwoną galaretkę rozpuścić w 200 ml wrzącej wody, wylać na talerz, pozostawić do zastygnięcia. Zimną pokroić w 1,5 cm paski. Żelatynę wymieszać w 2 łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje wlać 1/2 szkl wrzącej wody, wsypać galaretkę agrestową, dokładnie wymieszać. Ser twarogowy dokładnie zmiksować z cukrem pudrem, śmietanką i płynną galaretką agrestową. ( w razie potrzeby dosłodzić cukrem pudrem) Ciasto rozwinąć, wyłożyć masę serową, ułożyć przy dłuższym brzegu galaretkę czerwoną.
Krok 2 - Rolada z białek z serem twarogowym foto
3
Ciasto z serem zwinąć w roladę. Polukrować, odłożyć do lodówki do stężenia.
Krok 3 - Rolada z białek z serem twarogowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 14.04.2013 13:52
fajny deserek :)
Iwusia 13.04.2013 23:06
wygląda wspaniale, zjadłabym i to całą
mela25 06.01.2013 10:06
super
Poison1988 06.01.2013 00:14
rany nie ma chyba nic lepszego dla mnie jak roladka :)
stokrotka 05.01.2013 23:18
ale smakowity deser!
Vanilla
Vanilla 05.01.2013 22:48
pyszności
zielonamorelka 05.01.2013 22:48
podrzuce przepis babci bo jej czesto sporo bialelk zostaje przy pieczeniu i nie wie co z nich robic:)
magdziorka6 05.01.2013 22:32
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak