ROLADA SZPINAKOWO – ŁOSOSIOWA

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • szpinak mrożony

    450 g
  • jajko

    4 szt
  • ząbek czosnku

    3 szt
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • masło

    2 łyżki

Masa serowa:

  • serek śmietankowy

    450 g
  • ząbek czosnku

    4 szt
  • sól

  • pieprz

  • sok z cytryny

    2 łyżeczki
  • łosoś wędzony plastry

    400 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - ROLADA SZPINAKOWO – ŁOSOSIOWA  foto
Szpinak rozmrozić i przesmażyć na maśle. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić solą i pieprzem. Odstawić do przestudzenia.
Krok 2 - ROLADA SZPINAKOWO – ŁOSOSIOWA  foto
Po tym czasie ubić białka na sztywną pianę, żółtka połączyć z przestudzonym szpinakiem. Na koniec dodać do szpinaku pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Krok 3 - ROLADA SZPINAKOWO – ŁOSOSIOWA  foto
Gotową masę szpinakową rozsmarować na blaszce o wymiarach 25x39cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 190 stopni C około 15 minut.
Krok 4 - ROLADA SZPINAKOWO – ŁOSOSIOWA  foto
Serki przełożyć do miski, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek(4 ząbki) oraz sok z cytryny, dokładnie wymieszać.
Krok 5 - ROLADA SZPINAKOWO – ŁOSOSIOWA  foto
Przestudzone ciasto szpinakowe posmarować masą serową, ułożyć plastry łososia aby przykryły całość. Następnie dość ciasno zwinąć w roladę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny do schłodzenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Małgorzata Pin 17.02.2016 13:01
wyglądają super.
Stenka 16.02.2016 20:42
ładnie wygląda
Pani Domu 16.02.2016 19:16
bardzo smaczna rolada
Marta1986 16.02.2016 18:27
pyszna rolada
IZABELA29 16.02.2016 17:06
bardzo dobre smaki
adelajda 16.02.2016 17:02
Moje smaki ma ta rolada :)
mirosława4 16.02.2016 16:08
świetna przystawka i nie tylko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat