Rolada szpinakowa z serkiem chrzanowym i łososiem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szpinak mrożony

    450 g
  • masło

    1 łyżka
  • jajko

    4 szt
  • czosnek

    2 ząbki
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • serek

    150 g
  • łosoś wędzony

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rolada szpinakowa z serkiem chrzanowym i łososiem foto
Szpinak rozmrażamy na sitku.
Krok 2 - Rolada szpinakowa z serkiem chrzanowym i łososiem foto
Na patelni roztapiamy masło
Krok 3 - Rolada szpinakowa z serkiem chrzanowym i łososiem foto
i podsmażamy na nim przeciśnięty przez praskę czosnek.
Krok 4 - Rolada szpinakowa z serkiem chrzanowym i łososiem foto
Dodajemy szpinak i podsmażamy aż do odparowania wody.
Krok 5 - Rolada szpinakowa z serkiem chrzanowym i łososiem foto
Doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy żółtka jaj.
Krok 6 - Rolada szpinakowa z serkiem chrzanowym i łososiem foto
Do białek dodajemy odrobinę soli
Krok 7 - Rolada szpinakowa z serkiem chrzanowym i łososiem foto

i ubijamy na sztywną pianę.

Krok 8 - Rolada szpinakowa z serkiem chrzanowym i łososiem foto
Pianę dodajemy do szpinaku i mieszamy łyżką.
Krok 9 - Rolada szpinakowa z serkiem chrzanowym i łososiem foto
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Krok 10 - Rolada szpinakowa z serkiem chrzanowym i łososiem foto
Masę szpinakową przekładamy na blaszkę (24 na 28 cm),
Krok 11 - Rolada szpinakowa z serkiem chrzanowym i łososiem foto

wyrównujemy powierzchnię i pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Krok 12 - Rolada szpinakowa z serkiem chrzanowym i łososiem foto
Upieczone ciasto szpinakowe studzimy.
Krok 13 - Rolada szpinakowa z serkiem chrzanowym i łososiem foto
Wystudzone ciasto szpinakowe smarujemy serkiem (u mnie chrzanowy),
Krok 14 - Rolada szpinakowa z serkiem chrzanowym i łososiem foto

następnie z jednej strony (węższej) układamy plastry wędzonego łososia.

Krok 15 - Rolada szpinakowa z serkiem chrzanowym i łososiem foto

Zaczynając od tej strony zwijamy w roladę.

Krok 16 - Rolada szpinakowa z serkiem chrzanowym i łososiem foto

Owijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce (min. godzinę). Po wyciągnięciu kroimy na plasterki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pani Domu 19.02.2015 08:03
bardzo ładnie wygląda
Kuchenka 04.05.2014 10:14
apetyczna :)
Krzysztof15 04.05.2014 09:03
pyszna roladka
fotoviderek 04.05.2014 08:50
Wygląda przepięknie :)
adelajda 04.05.2014 07:45
moje smaki :)
Aleksandra/Olcia 04.05.2014 00:57
super,super przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat