Rolada szpinakowa z łososiem grillowanym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szpinak mrożony

    1 op
  • łosoś

  • czosnek

    4 ząbki
  • masło

    1 łyżeczka
  • mąka

    1 łyżka
  • sól

  • pieprz

  • serek almette smietankowy

    2 op
  • jajka

    4
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Łosoś świeży (lub kostki), grillujemy, doprawiamy tak jak lubimy.
Studzimy i rozdrabniamy widelcem.
Szpinak rozmrażamy, dodajemy masło, sól, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy do czasu zupełnego odparowania wody. Studzimy.
W misce ubijamy pianę z białek.
Do wystudzonego szpinaku dodajemy żółtka, mąkę i mieszamy. Następnie dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.
Ciasto szpinakowe rozkładamy na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach 15-20 minut.
Upieczone ciasto studzimy. Wykładamy na nie serek i rozsmarowujemy. Następnie wykładamy łosoś.
Zwijamy ciasto (szerszym bokiem) ścisło, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Po wyjęciu kroimy na plastry.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
migotka28 03.10.2013 15:13
pyszności nabrałam ochoty na ten smakołyk
idealme 03.10.2013 13:49
pyszności! :)
Aida 03.10.2013 13:29
z łososiem grillowanym jest trochę gorzej niż z wędzonym bo się kruszy,ale trochę cierpliwości i jest ok :)
Megg 03.10.2013 13:25
prezentuje się wyśmienicie
SylwiaMagdaSabin 03.10.2013 13:19
przyznam, że super wygląda
joanna__s 03.10.2013 12:43
Świetna rolada, pysznie się prezentuje.
Ela_K 03.10.2013 12:39
Też taką robię pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat