Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
szpinak mrożony
1 op -
łosoś
-
czosnek
4 ząbki -
masło
1 łyżeczka -
mąka
1 łyżka -
sól
-
pieprz
-
serek almette smietankowy
2 op -
jajko
4
Sposób przygotowania
Studzimy i rozdrabniamy widelcem.
Szpinak rozmrażamy, dodajemy masło, sól, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy do czasu zupełnego odparowania wody. Studzimy.
W misce ubijamy pianę z białek.
Do wystudzonego szpinaku dodajemy żółtka, mąkę i mieszamy. Następnie dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.
Ciasto szpinakowe rozkładamy na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach 15-20 minut.
Upieczone ciasto studzimy. Wykładamy na nie serek i rozsmarowujemy. Następnie wykładamy łosoś.
Zwijamy ciasto (szerszym bokiem) ścisło, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Po wyjęciu kroimy na plastry.
Komentarze (7)
Nie masz konta? Zarejestruj się