Rolada makowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • jajka

    4 szt
  • cukier

    4 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • masa makowa

  • mak

    25 dag
  • masło

    8 dag
  • żółtka

    3 szt
  • dżem

    4 łyżki
  • miód

    4 łyżki
  • cukier

    2 łyżki
  • rodzynki

    5 dag
  • śmietana kremówka

    2 łyżki
  • mleko

    1/2 l
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Zmniejszyć obroty miksera dodawać żółtka. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i mieszać łyżką. Piec w 180 st 25 min.
Mak zalać mlekiem i ugotować na ogniu 30 min. Mieszać. Pod koniec dodać śmietanę kremówkę, dodać masło, miód i dżem. Wsypać cukier i dodać żółtka i praży,y na małym ogniu ok 20 min. Zdejmujemy rondelek z masą z ognia. Wsypujemy smażone wrzącą wodą i odsączone na sitku rodzynki. Dać to na biszkopta i zwinąć w roladę. Odłożyć na 25 min. zwinięty i polać lukrem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kasiek 28.09.2012 15:14
dawno nie jadłam
asia92wp 29.07.2012 11:29
pycha
Betka 23.06.2012 13:34
pięknie wygląda;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat