Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada jabłkowo- gruszkowa

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 sztuki
mąka 3/4 szklanki
cukier 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jabłka 0,5 kg
gruszki 0,5 kg
galaretka truskawkowa 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada jabłkowo- gruszkowa

Kroki postępowania

1
Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę , wsypać cukier i ubijać aż się rozpuści. Dodawać po jednym żółtku i mieszać aby dobrze połączyły się z białkami. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia stopniowo cały czas mieszając. Ciasto wylewamy na blachę, pieczemy na lekko złoty kolor w temp. 190 stopni.
Krok 1 - Rolada jabłkowo- gruszkowa  foto
2
Po upieczeniu odrywamy papier i szybko zawijamy w ściereczkę rolując ciasto. Odstawiamy do wystudzenia.
Krok 2 - Rolada jabłkowo- gruszkowa  foto
3
Gruszki i jabłka obrać. Zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wsypać galaretkę i gotować aż galaretka się rozpuści i połączy z masą.
Krok 3 - Rolada jabłkowo- gruszkowa  foto
4
Na ciasto wykładamy ciepłą masę i równomiernie rozprowadzamy.
Krok 4 - Rolada jabłkowo- gruszkowa  foto
5
Zwijamy ponownie roladę. Zostawiamy na kilka godzin aż masa ostygnie i stężeje.
Krok 5 - Rolada jabłkowo- gruszkowa  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 10.05.2014 10:12
ale smakołyki słodkie
Marta1986 09.05.2014 23:58
bardzo smaczne
Wafelek2601 09.05.2014 23:26
Apetyczna roladka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak