Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada Jabłkowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 3 sztuki
cukier 3/4 szklanki
mąka tortowa 1/2 szklanki
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
proszek do pieczenia
aromat cytrynowy
Masa jabłkowa:
cytryny 1 sztuka
cukier 4-5 łyżek
galaretka cytrynowa 1 sztuka
woda 1/2 szklanka
jabłko kwaśne 500 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada Jabłkowa

WYKONANIE:

Biszkopt:
Ubić jaja z cukrem , mąkę tortową i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać powoli do masy jajecznej, dodać aromat. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wlać ciasto, wstawić po nagrzanego piekarnika 180 stopni i piec 15 minut. W zależności jak piecze piekarnik. Po upieczeniu przekładamy na ściereczkę posypaną cukrem pudrem. Wierzch ciasta też posypujemy cukrem pudrem i rolujemy ciasto.

Masa jabłkowa:
Jabłka utarte wkładamy do rondelka, dodajemy sok z cytryny, wodę i prażymy mieszając, aby się nie przypaliły. Do uprażonych jabłek dodajemy cukier i podgrzewamy mieszając, dajemy galaretkę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż galaretka się rozpuści. Odstawiamy, od czasu do czasu mieszamy. Gdy masa przestygnie rozprowadzamy na cieście, ponownie zwijamy dość ściśle, zawijamy w folię aluminiową, papier do pieczenia i wkładamy do lodówki. Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową albo cytrynowym lukrem.

SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kuklik 27.02.2014 15:35
pyszna roladka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak