Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada jabłkowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jajko 4 sztuki
cukru 0,5 szklanki
mąki 3/4 szklanki
proszku do pieczenia 1 łyżeczka
aromat waniliowy
Masa jabłkowa:
jabłek 5 sztuk
banan 1 sztuka
wody 4 łyżki
cukru 4 łyżki
galaretki cytrynowej 1 opakowanie
DODATKOWO:
bita śmietana
lukier
polewa czekoladowa
olej 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada jabłkowa

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli, powoli dodawać cukier. Ciągle miksując dodać żółtka i kilka kropel aromatu waniliowego. Chwilkę miksować.Wlać olej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Piec ok 10-15 minut w 180 stopniach. Ściereczkę posypać cukrem, na nią wyłożyć upieczony biszkopt i zwinąć w rulon.Pozostawić do wystudzenia. Masa jabłkowa: Jabłka umyć,obrać i pokroić w kosteczkę wraz z bananem.Wsypać do garnka wlewając cztery łyżki wody.Zagotować,często mieszając.Dodać cukier.Gdy jabłka będą już miękkie(nie rozgotowane) wsypać galaretkę cytrynową.Wymieszać i odstawić do wystudzenia. Rozwinąć ciasto i wyłożyć masę jabłkową.Zwinąć ponownie w rulon, pozostawić do całkowitego stężenia. Przyozdobić lukrem oraz polewą czekoladową z bitą śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Angelika6 09.12.2012 13:06
pyszna
paula99926 08.11.2012 18:05
bardzo lubię
jozefinach 04.10.2012 08:17
Piękna rolada.
emeslive 27.09.2012 18:53
Ślicznie wygląda. Podziwiam cierpliwość bo przygotowanie tak ładnego ciasta wymaga jej wiele.
Kekerboom 27.09.2012 17:20
super, apetycznie wyglada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak