Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada drobiowo-szpinakowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Mięso

pierś z kurczaka duża 1 szt.
czosnek ząbki 2 szt.
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
Pieprz ziołowy mielony Prymat do smaku
sól do smaku

Nadzienie

szpinak 400 g
żółty ser 100 g
cebula 1 szt.
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada drobiowo-szpinakowa

Kroki postępowania

1
Umytą i wysuszoną, dużą pierś z kurczaka rozkroić w poprzek nie przecinając do końca (jeśli przetniemy będą 2 części, a my potrzebujemy 1 dużą). Z obu stron przyprawić i posypać czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Krok 1 - Rolada drobiowo-szpinakowa foto
2
Przygotować farsz.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, wrzucić na rozgrzany olej na patelni. Zeszklić. Świeży szpinak umyć, pokroić i udusić wraz z cebulą. Doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia. Wystudzić.
Ser zetrzeć na tarce. Wymieszać szpinak z cebulą i serem. Tak przygotowany farsz wyłożyć na mięso. Mięso zawinąć w roladę (by roladka się nie otworzyła, można ją spiąć wykałaczkami).
Krok 2 - Rolada drobiowo-szpinakowa foto
3
Roladę włożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem). Naczynie zamknąć drugą częścią lub przykryć folią aluminiową, by mięso z wierzchu nie wyschło.
Piec w temperaturze 180 st.C ok. 40 min.
Krok 3 - Rolada drobiowo-szpinakowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Hanna5 06.07.2017 17:15
To musi być pyszne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak