Rolada biszkoptowa z gruszkami Elfi

Rolada biszkoptowa z gruszkami Elfi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    6
  • cukier

    3/4 szklanki
  • mąka

    3/4 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1/4 szklanki
  • Krem:

  • śmietana 30%

    500 ml
  • fix do śmietany

  • gruszka

    4 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rolada biszkoptowa z gruszkami Elfi foto
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo miksując na wolnych obrotach dodaję cukier, mąkę zwykłą i ziemniaczaną oraz cukier.
Krok 2 - Rolada biszkoptowa z gruszkami Elfi foto
Na blachę kładę papier do pieczenia i wylewam całe ciasto, wyrównując powierzchnie aby ciasto równo rozłożyło się na całą blachę. Ponieważ chcę aby była to rolada używam najszerszej, płaskiej blachy. Piekę około 15 minut w 180C.
Krok 3 - Rolada biszkoptowa z gruszkami Elfi foto
Po upieczeniu wyjmuję nasz biszkopt. Wraz z papierem kładę go na czystą ściereczkę i od razu, póki jest gorący delikatnie zawijam go w rulon. Odstawiam do wystudzenia. W tym czasie robię krem.
Krok 4 - Rolada biszkoptowa z gruszkami Elfi foto
Śmietanę 36% ubijam na sztywno, a pod koniec ubijania dosypuję fix. Gruszki myję, obieram ze skórki, usuwam pestki i ogonki i kroję w kosteczkę.
Krok 5 - Rolada biszkoptowa z gruszkami Elfi foto
Delikatnie rozwijam biszkopt - papier praktycznie sam odchodzi. Smaruję całą powierzchnie bitą śmietaną i kładę bardzo gęsto koło siebie pokrojone kawałki gruszki. Zostawiam około 2 cm wolnego miejsca przy jednym z brzegów, aby podczas zwijania krem nam się nie wylał.
Krok 6 - Rolada biszkoptowa z gruszkami Elfi foto
Zawijam i lekko dociskam całą roladę. Wierzch można oblać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
as28 15.07.2013 18:15
mniam mniam
caralajna 15.07.2013 18:14
fajny kawałeczek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat