Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada bezowa z śmietaną i przesmażanymi jabłkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 6
cukier 230 g
mąka ziemniaczana 3 łyżeczki
ocet 10 % 1 łyżeczka
śnieżka 1
mleko 200 ml
jabłka 6 średnich
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada bezowa z śmietaną i przesmażanymi jabłkami

Kroki postępowania

1
mąkę wymieszać z cukrem. Białka ubić na sztywną piane ze szczypta soli.Ubijając dalej dodać ocet, cukier z mąką. Dokładnie wymieszać.
Krok 1 - Rolada bezowa z śmietaną i przesmażanymi jabłkami foto
2
Masę bezową wyłożyć na formę wyłożoną papierem , zachowując ok 1 cm od brzegów , gdyż beza podczas pieczenia rośnie. Piec 20-25 minut
Po upieczeniu bezę delikatnie wyjąć z formy i zdjąć papier. Zostawić do ostudzenia.
Krok 2 - Rolada bezowa z śmietaną i przesmażanymi jabłkami foto
3
jabłka obrać i pokroić w drobniutka kostkę. Przesmażyć na patelni . Gdy będą miękkie posypać 1 łyżeczką żelatyny. wymieszać i odstawić do ostudzenia
Krok 3 - Rolada bezowa z śmietaną i przesmażanymi jabłkami foto
4
Śnieżkę ubić według przepisu na opakowaniu. Pod koniec dodać jabłka (zostawić 3-4 łyżki na dekoracje) i 2 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny w 1/5 wrzącej wody. Całość przemieszać na wolnych obrotach.
Krok 4 - Rolada bezowa z śmietaną i przesmażanymi jabłkami foto
5
Śnieżką posmarować bezę (wcześniej zostawiając 3-4 łyżki na dekoracje), zostawiając ok 2 cm wolnego brzegu, by nadzienie nie wyciekło podczas zwijania. Roladę zwinąć dość luźno od dłuższego boku. Udekorować śmietaną i jabłkami
Krok 5 - Rolada bezowa z śmietaną i przesmażanymi jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babajaga1969 06.12.2012 21:38
smakowita rolada
pajbek 05.12.2012 17:08
Pyszny deserek :-)
Magda24 05.12.2012 16:29
przepyszna jabłkowa rolada :)
angelika14 05.12.2012 16:25
zjadłabym sobie taką roladkę na deser
IwonaKa 05.12.2012 16:19
ale to musi być pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak