Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada bazyliowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bazylia świeża 2 szklanki
jajko 4 sztuki
mąka 4 łyżki
masło 2 łyżki
cebula 1 mała
ser biały 30 dkg
śmietana 2 łyżki
czarne oliwki 12 sztuk
suszone pomidory w oliwie 10 dkg
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada bazyliowa

Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na maśle,kiedy lekko się zarumieni dodajemy mrożone listki bazylii i dusimy, aż odparuje nadmiar wody.Miksujemy blenderem i studzimy.Kiedy wystygnie dokładnie mieszamy z żółtkami i odrobiną soli, dodajemy przesianą mąkę i ubitą pianę z białek.Wszystko delikatnie mieszamy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni Celsjusza.
Moja rolada piekła się na blaszce o wymiarach: 33 cm * 22 cm,około 20 minut. Po upieczeniu zwijamy wraz ze ściereczką w rulonik i pozostawiamy do wystygnięcia.
Ser miksujemy blenderem ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem, smarujemy nim zimne ciasto bazyliowe.Układamy rządek czarnych oliwek, a resztę posypujemy suszonymi pomidorami pokrojonymi w kostkę,zwijamy roladę.Całość owijamy folią aluminiową i schładzamy w lodówce około 2 godzin. Kroimy w plastry , możemy podać z sosem czosnkowym lub włoskim.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cooleczka 07.12.2012 22:41
bardzo ciekawa propozycja
mysza75 06.12.2012 20:20
Poezja smaków. bazylia suszone pomidory i to podanie w roladzie bardzo ciekawy pomysł :-)
EWI 03.12.2012 10:29
rewelacja
Lemon 02.12.2012 23:36
super
pajbek 02.12.2012 22:40
Wygląda pysznie i zapewne takie jest :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak